re_B00TCMP
Initiatiefnemer: Bureau Regionale Veiligheidsstrategie i.s.m. Noord-Holland Samen Veilig, Regio Limburg en Veiligheidsnetwerk Oost- Nederland
Doelgroep: Jongeren
Type cybercrime: Hacken
Type aanpak: Preventief
Aanpak gericht op: Dader
De innovatieve re_B00TCMP maakt jongeren die affiniteit hebben met IT, weerbaar tegen het ontwikkelen van een criminele cybercarrière. Jongeren en hun ouders worden geïnformeerd over wat wel en niet mag op het internet. Jongeren leren hoe ze hun IT-vaardigheden op een positieve manier kunnen inzetten. Dit om de (online)wereld een stukje mooier en veiliger te maken. Re_B00TCMP is een coalitie dat bestaat uit gemeente, politie, cybersecuritybedrijven en het onderwijs.
Omschrijving project
Jongeren die de neiging hebben om online de grens op te zoeken, worden geworven door middel van een online campagne en gastlessen op het voortgezet onderwijs: mbo, hbo en wo. Tijdens de gastlessen wordt een assessment afgenomen waarin de interesse, de neiging om online de grens op te zoeken, maar ook de IT-vaardigheden van de jongeren gemeten worden.
Als de jongere voldoet aan de vooraf bepaalde score, kan de jongere een uitnodiging verwachten voor de re_B00TCMP. Dit is een event van een dag dat wordt georganiseerd op een aansprekende locatie met een programma voor zowel de jongeren als hun ouders/verzorgers. Gastsprekers zijn onder andere politiefunctionarissen, specialisten uit de cybersecurity- en gaming industrie, ervaringsdeskundigen en ethical hackers. Het event wordt afgesloten met een hackchallenge waarmee prijzen te winnen zijn. (Lokale) media wordt gevraagd aandacht aan het event te besteden.
Voortbordurend op een succesvolle try-out in Noord-Holland in 2021 wordt de re_B00TCMP in minimaal 4 regio’s als pilot uitgevoerd: Midden-Nederland (Amersfoort), Noord-Holland, Oost-Nederland en Limburg.
Dit is een project dat behoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime