Product toegevoegd aan winkelmand
 

Cybercrime


Project Shitzooi

Initiatiefnemer: Politie Nederland, Sociaal Content Creators, Welzijnskwartier, Halt, stichting Andreas College en Platform Kocon
Doelgroep: Jongeren
Type cybercrime: Sexting
Type aanpak: Preventief
Aanpak gericht op: Slachtoffer/Dader

Het doel van het project Shitzooi is om de kans op slachtofferschap van sexting te verkleinen. Dat gebeurt door een combinatie van voorlichting op scholen en een interactieve game. Het project Shitzooi doet de politie samen met Welzijnskwartier, Bureau Halt, Sociaal Content Creators en Platform Kocon.

Omschrijving project

Het Shitzooi traject biedt scholen de mogelijkheid om het thema sexting preventief op de kaart te zetten door jongeren te wijzen op de risico’s die het gebruik van social media met zich mee brengen. Om jongeren bewust te maken van dit onderwerp is het belangrijk om aan te sluiten op de belevingswereld.

Het Shitzooi project bestaat uit een interactieve game en een voorlichting, waardoor de jongeren het thema zowel beleven als geïnformeerd worden. In de praktijk blijkt dit de perfecte combinatie. Daarnaast wordt op een laagdrempelige manier jongeren de gelegenheid geboden het onderwerp bespreekbaar te maken.

Shitzooi is gemaakt voor onderbouw scholieren van het voortgezet onderwijs. Het programma is niet geschikt voor het basisonderwijs. Het doel van het project is dat minder jongeren van tussen de 12 en 15 jaar slachtoffer worden van sexting.

Shitzooi draait om een pikant filmpje dat Juul ooit met haar vriendje Sem deelde. Het filmpje is uitgelekt en prijkt inmiddels op meerdere pornosites. Scholieren kruipen het ene lesuur in de huid van een rechercheur om de zaak op te lossen. Het andere lesuur krijgen zij voorlichting van het jongerenwerk en Halt.

Shitzooi 2.0 – Snel geld

In 2019 won het project Shitzooi de Hein Roethofprijs. Het prijzengeld is gebruikt om een nieuw lespakket te maken over Snel Geld. Met Shitzooi 2.0 zien en ervaren jongeren in een mentorles wat de valkuilen van ‘snel geld’ zijn. En dat hun eigen keuzes belangrijk zijn. Het maakt duidelijk hoe zij hulplijnen kunnen inzetten. Bijvoorbeeld hulp op school. Ook leren ze hoe je wél verstandig met geld om kan gaan aan de hand van de les 'slim met geld'.
Bekijk de trailer van Snel Geld op YouTube

Meer informatie

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid