Product toegevoegd aan winkelmand
 

Cybercrime


Echt-Nep: van wetenschappelijk onderzoek naar mediacampagne

Initiatiefnemer: De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) en de gemeente Rotterdam
Doelgroep: Jongeren
Type cybercrime: Phishing
Type aanpak: Preventief
Aanpak gericht op: Slachtoffer

De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) en de gemeente Rotterdam hebben gezamenlijk een mediacampagne ontwikkeld met als doel jongeren (specifiek jongere vrouwen) meer bewust te maken van de risico’s van cybercrime in het algemeen en specifiek van phishing. Deze mediacampagne is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Hogeschool Saxion en de Haagse Hogeschool.

Omschrijving project

Hoe komt het zelfbeschermend gedrag van eindgebruikers (jongeren/mkb-ondernemers) ten aanzien van phishing en ransomware tot stand? En welke rol spelen risicoperceptie en andere relevante factoren hierbij? In een online sessie van het CCV vertelt Remco Spithoven, lector van het Saxion, over hun wetenschappelijke onderzoek naar risicobewustzijn en zelfbeschermend gedrag rondom cybercriminaliteit onder jongeren.

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de VAR in samenwerking met de gemeente Rotterdam de mediacampagne Echt-Nep ontwikkeld, gericht op jonge vrouwen in de leeftijd van 14 tot 21 jaar. De campagne heeft als doel de jonge vrouwen bewust te maken van de risico’s van phishing, het vergroten van hun digitale weerbaarheid en te komen tot gedragsverandering van de doelgroep. Leonora Buis, beleidsadviseur van de VAR, licht deze campagne toe.

Bekijk deze deelsessie, vergroot je kennis en laat je inspireren. Patrick van den Brink, directeur van het CCV, is de gastheer van deze online deelsessie.

Bekijk de video

Meer informatie

Lees de factsheet Echt-Nep; van wetenschappelijk onderzoek naar mediacampagne. Wil je meer weten over het wetenschappelijk onderzoek? Neem dan contact op met: r.spithoven(at)saxion.nl of e.r.leukfeldt(at)hhs.nl.

Wil je meer weten over de campagne? Of wil je deze campagne ook in jouw gemeente of regio gebruiken? Neem dan contact op met de VAR via var.rotterdam(at)politie.nl of Cyber Resilience gemeente Rotterdam via cyber(at)rotterdam.nl.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid