Product toegevoegd aan winkelmand
 

Cybercrime


Digitale buurtambassadeurs

Initiatiefnemer: Gemeente Breda
Doelgroep: Bewoners algemeen, jongeren
Type cybercrime: Meest voorkomende cybercrime
Type aanpak: Preventief
Aanpak gericht op: Slachtoffer

Met de digitale Buurtambassadeur moeten bewoners beter geïnformeerd en betrokken worden op het gebied van digitale veiligheid zodat de inwoners van Breda weerbaarder zijn op het internet.

Omschrijving project

In de lichting van cyberprojecten 2019 leidde Breda met succes een groot aantal digitale wijkambassadeurs op. Het opleidingstraject wordt vormgegeven door politie, gemeente Breda, bedrijfsleven en de Avans Hogeschool.

Dit netwerk van goed opgeleide en betrokken ambassadeurs helpt de gemeenten bij de uitvoering van de preventieve aanpak op het gebied van digitale criminaliteit. De wijkambassadeurs zijn een vraagbaak voor bewoners en kunnen doorverwijzen naar de politie voor het doen van aangifte.

Bekijk de video over het project Digitale Buurtambassadeur

In een online sessie van het CCV vertelt Jonathan van Eerd van de gemeente Breda over het ontstaan van de digitale buurtambassadeur, het doel ervan, de opzet van de opleiding, de lessen die ze geleerd hebben en hoe het in de praktijk gaat, want hoe bereik je de bewoners? Bekijk deze sessie en besluit of het inzetten van digitale buurtambassadeurs ook iets voor jouw gemeente is. Patrick van den Brink, directeur van het CCV, is de gastheer van deze online deelsessie.

Bekijk de cyberdeelsessie

Breda wil het project nu verder uitbouwen door meer wijkambassadeurs op te leiden en de activiteiten uit te breiden van buurt naar scholen. Zo willen ze in scholen een preventieve aanpak opzetten gericht op bijvoorbeeld sexting en sextortion.

Daarbij is in Breda een e-learning platform ontwikkeld en toegankelijk gemaakt voor de inwoners van Breda. Deze e-learning is een makkelijk in te zetten middel dat ook voor andere gemeenten erg interessant/bruikbaar kan zijn. Met relatief weinig inspanning kan een hoop cyber-kennis en kunde verspreid worden binnen een gemeente. Maak er gebruik van!

Bekijk de trailer van de e-learning

Meer informatie

Lees de factsheet digitale buurtambassadeur en de factsheet over The Cybercrime Challenge (2021). Wil je de checklist en toolkit van gemeente Breda ook gebruiken? Neem dan contact op met Jonathan van Eerd, via buurtpreventie(at)breda.nl.

Dit is een project dat behoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime
 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid