Product toegevoegd aan winkelmand
 

Criminele uitbuiting

Dader of slachtoffer? Criminele uitbuiting; verkenning onder Nederlandse scholen

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) heeft een peiling onder scholen gehouden om meer zicht te krijgen op de aard en omvang van criminele uitbuiting onder Nederlandse jongeren. Aan de peiling werkten 277 middelbare scholen en mbo’s mee.

Conclusie

  • De meerderheid van de middelbare scholen (VO, voortgezet onderwijs) maakt zich zorgen over mogelijke criminele uitbuiting op hun school (55%). Voor mbo’s ligt dat op 46%.
  • Middelbare scholen maken zich vaker zorgen leerlingen in vergelijking met mbo’s. Zo blijkt dat bijna 1 op de 10 middelbare scholen zich een of meerdere keren per maand zorgen maakt over een leerling.
  • Bij een meerderheid van de middelbare scholen (63%) zijn de zorgen over criminele uitbuiting van hun leerlingen toegenomen. Bij mbo’s ligt dit percentage net boven de 40%.
  • De zorgen gaan over leerlingen uit de onder- en bovenbouw, betreffen zowel jongens als meisjes en gaan voornamelijk om drugshandel en in mindere mate om diefstal.
  • Scholen hebben het idee de slachtoffers onder hun leerlingen de afgelopen 3 jaar steeds jonger zijn geworden. Opvallend is dat met name de middelbare scholen dit aangeven (60%).

Organisatie

Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel

Download