Product toegevoegd aan winkelmand
 

Vastgoedcriminaliteit


Panden met een luchtje

De illegale onderwereld maakt misbruik van de gelegenheidsstructuur die de legale bovenwereld haar biedt. In opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid voerde Bureau Beke een onderzoek uit naar de verhuur van panden voor criminele doeleinden.

De illegale onderwereld maakt misbruik van de gelegenheidsstructuur die de legale bovenwereld haar biedt. Zo proberen criminelen bijvoorbeeld woningen of bedrijfspanden te huren, om drugs op te slaan of te produceren, illegale goederen onder te brengen of criminelen te huisvesten. Op deze wijze raken onder- en bovenwereld, bewust of onbewust, met elkaar verweven.

Verhuur voor criminele doeleinden

In opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid voerde Bureau Beke een onderzoek uit naar de verhuur van panden voor criminele doeleinden. Hierbij staan centraal:

  • Ondermijning
  • Woonfraude
  • Panden als dekmantel voor criminele activiteiten
  • Risico’s voor verhuurders

Verschillende verschijningsvormen van ondermijning in de verhuursector komen uitgebreid aan bod. Daarnaast gaat het onderzoek in op de bestaande (preventieve) maatregelen en aanpakken die gemeenten en betrokken partijen ter beschikking stellen. Ten slotte komt de studie met een toekomstige aanpak met aanvullende instrumenten om verhuur van panden voor criminele doeleinden tegen te gaan.

 

Henk Ferwerda van Bureau Beke geeft in deze video een korte samenvatting van de onderzoeken en ‘Blackbox’ en ‘Panden met een luchtje’.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid