Product toegevoegd aan winkelmand
 

Vastgoedcriminaliteit


Meldingsbereidheid makelaars

Om vroegtijdig witwaspraktijken in de vastgoedsector te voorkomen, is het van groot belang dat makelaars melding maken van ongebruikelijke transacties. Politie Oost-Nederland heeft de indruk dat het aantal meldingen van ongebruikelijke transacties door makelaars dat bij de Financial Intelligence Unit (FIU) binnenkomt – een tiental per jaar – laag is. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is daarom gevraagd onderzoek te doen naar de factoren die de meldingsbereidheid van makelaars beïnvloeden. Ook werd gekeken wat de mogelijkheden zijn om de meldingsbereidheid te vergroten.

Verplicht transacties melden

Om witwassen te voorkomen, hebben makelaars, maar ook banken, advocaten, notarissen en accountants door de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) de plicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU). De makelaar is daarmee een van de poortwachters van het financiële stelsel.

Het doel hiervan is de integriteit, stabiliteit en reputatie van het financiële stelsel te beschermen tegen misbruik door criminelen. Van de makelaar wordt verwacht dat hij bij het aangaan van contact met potentiële cliënten alert is, onderzoek doet en eventueel meldingen maakt bij de FIU als hij een situatie niet vertrouwt.

Belemmerende factoren

Het onderzoek ‘Meldingsbereidheid makelaars’ van het CCV is van kwalitatieve aard en gebaseerd op gesprekken met diverse makelaars, de branche-/beroepsorganisaties, Politie, FIU en Bureau Toezicht Wwf.

Download

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid