Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar blogoverzicht

Het nieuwe uitgaan: dansen op 1,5 meter

Door: Marjolijn van Hest, adviseur Veilig uitgaan

Op 1 juni is het zover: de terrassen en cafés mogen naar verwachting, onder voorwaarden, weer open. Maar hoe ziet het uitgaansleven er uit als we de 1,5 meter maatregel in acht willen nemen? Hoe gaan we op deze afstand van elkaar dansen? Hoe bereiken we het toilet en hoe bestellen we een drankje aan de bar? Dat is straks. Als de horeca deze periode overleven. Hoe houden ze het vol?


Foto: Hoe nudgen we elkaar naar gepaste afstand in het uitgaansleven?

Pubquizzen en bierpakketten

De gedwongen sluiting brengt creativiteit, maar ook dilemma’s met zich mee. Cafés houden online pubquizzen of verkopen bierpakketten. Om het hoofd boven water te houden én om de gezelligheid van het café naar de huiskamer te brengen. Met als nadeel dat zo’n online pubquiz soms voor grotere groepen in huis zorgt. En dat is nog steeds niet de bedoeling.

Als liefhebber van speciaal bier ben ik voor de verkoop van bierpakketten. Ondanks dat dit niet mag volgens de Drank en Horecawet, wordt het oogluikend toegestaan door een aantal gemeenten.


Uitgaan op afstand

Vorige week schetste de regering de eerste kaders voor de beperkte opening van de horeca vanaf 1 juni. Er mogen maximaal 30 personen binnen zijn, maar wel: op afstand. Is dit haalbaar? Een horecaondernemer in Arnhem schetste eerder een wrang en komisch beeld van zijn kroeg in de anderhalvemeter-maatschappij. Slechts tien mensen kunnen naar binnen, en moeten allemaal weer naar buiten als iemand een drankje wil bestellen aan de bar. Het lijkt onmogelijk: hoe kun je als kroegbaas gastvrij en winstgevend zijn, én tegelijkertijd de regels naleven, voor de veiligheid van je gasten, personeel en jezelf?

Nachtclubs in Amsterdam willen bijvoorbeeld de temperatuur van gasten gaan meten en een maximum leeftijd instellen. Want 1,5 meter in een club is volgens hen niet te doen. En vergeet niet de horecagebieden waar uitgaanspubliek, passanten en bewoners op straat lopen. Hoe gaan gemeente en politie de bezoekersstromen zo begeleiden dat iedereen afstand houdt, ook het dronken uitgaanspubliek? Het zijn vragen die nu spelen bij de horeca, gemeente en politie en waarvoor nog geen oplossingen zijn gevonden. 

Nudgen en naleven

Vanaf 1 juni kunnen we weer voorzichtig gaan stappen in de anderhalvemeter-maatschappij. Ik kijk ernaar uit! Tot dusver wordt naleving vooral gestimuleerd via communicatie en toezicht. Volgens mij is er meer nodig om ons nieuwe gedrag te laten beklijven. Niet alleen door het ongewenste gedrag te bestraffen, maar ook door het gewenste gedrag gemakkelijker te maken. Want makkelijk is het niet: je moet continu je kop erbij houden om afstand te bewaren, zo ervaar ik zelf op straat en in de supermarkt. En dat zie ik mezelf nog niet doen in een uitgaansgebied, op een terras of in een café, met een biertje op. Hoe maak je het gasten en personeel gemakkelijk om zoveel mogelijk uit zichzelf regels na te leven, zonder de kroegbaas die voor politie speelt en de boa met een bonnenboekje in de aanslag? Hoe nudgen we elkaar straks naar 1,5 meter afstand? Hoog tijd om je daarop voor te bereiden.

In het webdossier Corona en Veiligheid vind je informatie over de gevolgen van de maatregelen op diverse veiligheidsvelden, zoals cybercrime en jeugdoverlast en ook wat de maatregelen betekenen voor regelnaleving en handhaving.
Werk je in een gemeente, bij de politie of in de horeca? Stuur je praktijkervaringen naar het CCV. Zowel de good practices, moeizame trajecten en creatieve ideeën voor naleving en handhaving in het uitgaansleven zijn welkom. Stuur ze naar Janneke.wijkmans@hetccv.nl. Dan nemen wij ze op in het webdossier Corona en veiligheid en kunnen anderen er hun voordeel mee doen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Abonneer je op de nieuwsbrief.
 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid