Product toegevoegd aan winkelmand

Cameratoezicht


Twente start proef met drone

In Twente is gestart met 'Next Level': een automatische drone om goedkoop, stil, snel en veilig in te grijpen bij  criminaliteit en fysieke veiligheidsrisico’s. Een automatische drone is bijvoorbeeld eerder ter plaatse bij een brand en kan al tijdens het aanvliegen informatie doorgeven over de eventuele aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en explosiegevaar.

Beter voorbereid

De drone is op een dockingstation in een gebied gestationeerd. Een veiligheidssensor in dat gebied activeert de drone als er iets afwijkends plaatsvindt. Deze voert onmiddellijk voorgeprogrammeerde taken uit en verzamelt informatie, zoals beelden over de situatie en geeft dit door aan de meldkamer. De verificatietijd van een melding wordt sterk verkort en first responders zijn beter voorbereid bij de inzet. Hierdoor weten hulpverleners direct welke risico’s er zijn, welke inzet noodzakelijk is, kan de schade worden beperkt en kunnen criminelen sneller worden gepakt.

Betrokken partijen

Veiligheidsregio Twente en Space53 - aanjagers van het project Next Level - en de betrokken partners, waaronder Politie, Brandweer Twente, Twente Safety Campus, Ambulance Oost, RJ Safety en Security en Hogeschool Saxion, verwachten deze en andere veiligheidsvraagstukken nog beter aan te kunnen pakken door automatische drones in te zetten.

Het afwegingskader van het CCV helpt bij de besluitvorming over het wel of niet inzetten van cameratoezicht.