Product toegevoegd aan winkelmand

Cameratoezicht


Minister van Justitie en Veiligheid trapt ‘Excellent Cameratoezicht’ landelijk af bij Action Haarlem

50% van de beelden van particuliere en private camerasystemen in Nederland blijkt ongeschikt voor het opsporen van verdachten. Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus geeft daarom vandaag bij Action in Haarlem het startschot voor de landelijk uitrol van ‘Excellent Cameratoezicht’. Het project is een initiatief van de rijksoverheid, de politie, het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en het Platform Criminaliteitsbeheersing. Het doel is ondernemers op te roepen te zorgen voor betere camerabeelden die bijdragen aan het oplossen van misdrijven. 

Ondernemers kunnen een gratis scan aanvragen om de eigen camerasystemen en -opstellingen te laten controleren door het CCV. De scan levert tevens een gratis aanmelding op bij het platform Camera in Beeld, een project van de politie waar ‘Excellent Cameratoezicht’ intensief mee samenwerkt. 

Gratis camerascan

Alhoewel er meer dan 1 miljoen camerasystemen in Nederland zijn, blijkt de kwaliteit van meer dan helft van de camerabeelden onvoldoende of staan ze onjuist op- of afgesteld. Ondanks de investering in camerasystemen door ondernemers blijken veel camerabeelden voor de politie onbruikbaar voor opsporing. Om dat te verbeteren kunnen ondernemers een gratis camerascan aanvragen via deze website

Expertise politie

Met het project 'Excellent Cameratoezicht' deelt de politie haar kennis en expertise in de richtlijnen voor het ophangen, gebruik en het instellen van camerasystemen. Deze richtlijnen omvatten specifieke kenmerken die gebruikt worden in ondersteunende bewijslast bij opsporing. De richtlijnen zijn ingedeeld in een negenpuntenstelsel met indicatoren.

Winkelketen Action

De pilot van 'Excellent Cameratoezicht' is in Noord-Holland in 2016 gestart. De keuze voor Action als locatie voor de aftrap van de landelijke uitrol in Haarlem is bewust gemaakt. De winkelketen met ruim 1.200 vestigingen in Nederland wil voldoen aan het negenpuntenstelsel van Excellent Cameratoezicht dat de richtlijn vormt voor opgestelde camerasystemen. Tijdens het bezoek aan het filiaal aan de Werfstraat krijgt de minister samen met enkele genodigden de kans om een kijkje achter de schermen te nemen van de vergaande beveiligingsmaatregelen van deze winkel.

Kijk voor meer informatie over excellent cameratoezicht op onze website of neem contact op met CCV-adviseur Colin Voetee, colin.voetee(at)hetccv.nl.