Product toegevoegd aan winkelmand

Cameratoezicht


Het Belgische Mechelen: van crimineelste stad naar stad van de vooruitgang

Mechelen is in zo’n 15 jaar tijd van vuilste stad van België met het hoogste criminaliteitscijfer een stad geworden waar de mensen trots op zijn. Hoe deden ze dat? Burgemeester Bart Somers vertelt het op donderdag 27 juni tijdens het jubileumcongres van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). In een gesprek met het CCV geeft hij alvast een voorproefje. 

In 2001 werd u burgemeester van Mechelen. Hoe stond de stad er toen voor?

“Toen had Mechelen een slechte reputatie. Het ontbrak aan tal van zaken. Uit onderzoek van een magazine kwam dat Mechelen de vuilste stad van België was. De stad had de hoogste criminaliteitscijfers van de 13 grootste steden van ons land. Uit een onderzoek naar de prestaties van gemeenten met honderden indicatoren bungelden wij onderaan. Bijvoorbeeld, als werd gekeken naar hoe trots de inwoners waren op hun stad, dan scoorden wij het laagste, ook in het vertrouwen van de lokale overheid en elkaar. Er was grote kinderarmoede, de 2 na hoogste na Antwerpen. We waren een stad in problemen.” 

U voert een beleid voor migratie. Wat houdt dat in?

“Dat is een beleid dat probeert om samenleven tot een succes te maken. Dat proberen we te doen door het tij te keren. We moeten ervoor zorgen dat de basis goed is, zoals veiligheid in de publieke ruimte en respect voor mensen. Het was noodzakelijk dat we uit de verwijtende modus kwamen, waarbij we mensen met andere achtergrond – nieuwkomers -  verantwoordelijk hielden voor de verloedering.”

Hoe heeft u dit aangepakt?

“Ten eerste spreken we mensen niet aan in groepen, maar op individueel gedrag. Ten tweede hebben we de segregatie (bijvoorbeeld scheiding van mensen naar ras; red.) in de samenleving aangepakt. We willen een stad waarin we met elkaar leven en niet naast elkaar. In de praktijk doen we dat door te werken aan gemengde buurten, scholen en sportclubs. Dit heeft een positieve dynamiek in de stad teweeg gebracht. We zijn nu een stad van ambitie en vooruitgang. We willen ervoor zorgen dat we uitblinken. We zijn trots op onze prijzenkast. Die prijzen veranderen ons zelfbeeld en dat geeft positieve energie.” 

De gemeenten steekt vooral geld in projecten waar mensen elkaar ontmoeten. Kunt u een voorbeeld noemen? 

Het project School in Zicht. In België kiezen ouders zelf de basisschool voor hun kind. Ze sturen hun kind liever naar een ‘witte’ school verder weg, omdat ze bang zijn voor de kwaliteit van het onderwijs op een ‘zwarte’ school. Dan krijg je segregatie vanaf de schoolbanken. Met dit project laten we een groep ouders samen kennismaken met de scholen in de buurt. We garanderen dat we samen met de schooldirecteur van een ‘zwarte’ school werken aan hoge kwaliteit. 

De afgelopen 3 jaar hebben we al ouders van 185 kinderen weten te overtuigen om van school te veranderen. Een ander voorbeeld is speeddaten met nieuwkomers. Hierbij gaan Nederlandstalige Mechelaars op stap met nieuwe Mechelaars met een andere culturele afkomst. Op basis van gemeenschappelijke interesses worden de ‘coach’ en ‘nieuwe Mechelaar’ gekoppeld aan elkaar. Een half jaar vormen ze een hecht duo waarbij ze minimaal 2 keer per maand samen op stap gaan. Samen oefenen ze Nederlands, leren ze de stad kennen en wisselen ze culturen uit. We zien dat ze ook vaak na die 6 maanden contact met elkaar houden.”

Hoe staat de stad er nu voor?

“Mechelen is geen paradijs en nog steeds een stad met problemen en veel criminaliteit. Maar in vergelijking met 2001 is het een totaal andere stad en heeft Mechelen een spectaculaire ommekeer meegemaakt. Het vertrouwen in de lokale overheid is nergens in België hoger. Ook is het economisch de beste stad om te ondernemen. Zo verplaatst een multinational in medische apparatuur zijn hoofdkwartier naar Mechelen. Dat is heel goed voor onze stad. Ze kozen voor ons vanwege de centrale ligging en onze aanpak van diversiteit. Ook hebben geen mensen uit onze stad in Syrië gevochten. Mensen moet je een wij-gevoel bezorgen en dat is een ongelooflijk succes. Het is een radicale ommekeer met het verleden.”

Kan het nog beter?

“Een stad is nooit af. Je moet permanent verder werken. Altijd duiken nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen op. Een hele delegatie van de gemeente Amsterdam is al langs geweest om te kijken hoe wij het hier doen. Er is veel contact met Nederlandse steden, zoals met Helmond en binnenkort komt ook Tilburg langs. Je leert van elkaar. Zo gaan we zelf kijken in Utrecht. Het is geen wonder dat er zoveel belangstelling is voor Mechelen. De reden is dat er zo’n positief verhaal is in negatieve tijden. Ons gevoel is: ‘Yes we can’.” 

Bart Somers is hoofdspreker op het jubileumcongres van het CCV op donderdag 27 juni. Het 15-jarige bestaan wordt gevierd in boerderij Mereveld aan de Mereveldseweg in Utrecht van 11.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk.