Product toegevoegd aan winkelmand

Cameratoezicht


Heilige Boontjes wint de CCV Hein Roethofprijs 2017

'Heilige Boontjes' uit Rotterdam wint de CCV Hein Roethofprijs 2017 vanwege hun originele en enthousiaste aanpak die ex-gedetineerde jongeren op een positieve manier middenin de samenleving brengt. Op 30 oktober kregen ze de prijs uit handen van de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus.

Groepsfoto van Heilige Boontjes - Winnaar Hein Roethofprijs 2017

De jury vindt Heilige Boontjes een mooi voorbeeld van maatschappelijk ondernemen en een bijzonder vorm van re-integratie. Heilige Boontjes biedt ex-gedetineerde jongeren tot 27 jaar in een leer-werktraject een perspectief op de arbeidsmarkt. In een koffiebar leren de jongeren arbeids- en sociale vaardigheden.

Heilige Boontjes heeft inmiddels 2 locaties in Rotterdam, een eigen koffiebranderij en een online verkoopafdeling. Aan het einde van het leer-werktraject, worden de deelnemers gekoppeld aan werkgevers, die voor een jaar een betaalde baan bieden. Op dit moment doorlopen 20 jongeren het programma bij Heilige Boontjes. 

 

Andere genomineerde projecten

Forsa! en Hulplijn Radicalisering waren ook genomineerd voor de CCV Hein Roethofprijs.

Forsa! Is een integrale aanpak waarbij (ex-)gedetineerde jongeren van 17 tot 27 jaar van niet-westerse achtergrond een jaar intenfsief worden begeleid door een maatje met dezelfde culturele achtergrond. De recidive van de ex-gedetineerden die worden begeleid door Forsa!, ligt aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde.

Hulplijn Radicalisering richt zich op het tegengaan van jihadistische radicalisering onder Nederlandse jongeren. Ouders met vragen over jihadisme, radicalisering, opvoeding en vervreemding, kunnen contact opnemen met de Hulplijn, waar een medewerker desgewenst in de eigen taal kan antwoorden. Daarnaast geeft het team van de Hulplijn voorlichting en training aan ouders, leerkrachten, imams, professionals en gemeenteambtenaren. Bovendien ondersteunen vertrouwenspersonen de families van radicaliserende jongeren en als dat noodzakelijk is, schakelen ze ketenpartners in zoals gemeente, politie en Jeugdzorg.

CCV Hein Roethofprijs

Deze prijs wordt om de 2 jaar uitgereikt aan een organisatie die zich op een innovatieve, creatieve en effectieve manier richt op een probleem dat de sociale veiligheid bedreigt. Dit jaar koos de jury 3 nominaties uit 31 inzendingen. De prijs wordt georganiseerd vanuit het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. De winnaar kreeg € 20.000 en een klein kunstwerk.

De jury

De jury bestaat uit:

  • Peter den Oudsten, burgemeester van Groningen, voorzitter
  • Anniko van Santen, presentatrice van het AVRO-programma Opsporing Verzocht
  • Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers
  • Sander Golberdinge, directeur van Detailhandel Nederland
  • Emile Kolthoff, hoogleraar Criminologie aan de Open Universiteit
  • Corine Duitman, hoofd Handhaving gemeente Rotterdam
  • Rahim Sahin, operationeel expert gebiedsgebonden politiewerk politie Noord-Nederland

Video Heilige Boontjes

Video Hulplijn Radicalisering

Video Forsa!