Product toegevoegd aan winkelmand

Cameratoezicht


Grapperhaus roept hulp in van ondernemers bij oplossen misdrijven

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid riep donderdagmiddag tijdens de kick-off van het project Excellent Cameratoezicht in Haarlem de hulp in van ondernemers. Hij verwacht dat door betere beeldkwaliteit van camera’s in winkels, het aantal overvallen nog verder daalt. "Die verbetering bereiken we alleen met de medewerking van ondernemers."

Alhoewel er meer dan één miljoen camerasystemen in Nederland zijn, blijkt de kwaliteit van meer dan helft van de camerabeelden onvoldoende of staan ze onjuist op- of afgesteld. Grapperhaus gaf daarom bij Action in Haarlem het startschot voor de landelijk uitrol van ‘Excellent Cameratoezicht’.

Dit project is een initiatief van de rijksoverheid, de politie, het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en het Platform Criminaliteitsbeheersing. Het doel is dat de camerasystemen van ondernemers betere beelden leveren. Grapperhaus: "Met Excellent Cameratoezicht krijgen we de beschikking over een belangrijk nieuw, effectief wapen in de strijd tegen criminaliteit zoals geweld, diefstallen en overvallen." 

Gratis scan voor ondernemers

Ondernemers kunnen een gratis scan aanvragen om de eigen camerasystemen en -opstellingen te laten controleren door het CCV. "Van dit project gaat afschrikwekkende werking uit. Een crimineel die weet dat bij een overval goede beelden worden gemaakt, bedenkt zich wel 2 keer of hij dit delict gaat plegen", aldus CCV-adviseur Colin Voetee.

Voorafgaand aan de lancering van dit project voerde CCV-adviseur Maarten Duijn 54 proefscans uit. Bij 50 ondernemers bleken de camerasystemen niet geheel op orde, maar was dit grotendeels snel te verhelpen. Een deel van de ondernemers wist niet hoe het systeem werkt en bij maar liefst 90% ontbrak de gebruiksaanwijzing.