Product toegevoegd aan winkelmand

Cameratoezicht


Ede zet bodycam in tijdens horecanachten

De gemeente Ede begint dit weekend met het project 'De Confrontatie'. Medewerkers van de politie en toezichthouders dragen in het weekend bodycams waarmee ze drankmisbruik van minderjarige jongeren vastleggen. Dit met het doel om het misbruik aan te pakken.

Bewust van impact

Het doel is om jongeren en ouders bewust te maken van de risico’s van teveel alcohol drinken en om herhaling van alcoholmisbruik te voorkomen. De maatregel is in 2016 door het Trimbosinstituut met positief gevolg geëvalueerd: Ouders en jongeren zijn zich meer bewust van de impact en mogelijke risico’s van alcoholmisbruik.

Camerabeelden bekijken

De bodycam wordt aangezet op het moment dat een jongere wordt aangetroffen die ernstig onder invloed is. Uiteraard wordt in dat geval eerst hulp verleend en indien nodig wordt er medische hulp ingeschakeld. Daarna worden de ouders ingelicht met het verzoek de jongere te komen halen. Binnen enkele dagen wordt de minderjarige, samen met zijn of haar ouders, uitgenodigd op het politiebureau om de camerabeelden terug te kijken en te bespreken. De gesprekken zijn nadrukkelijk niet in plaats van een Halt maatregel of een strafrechtelijk traject. De gesprekken en een maatregel of straf worden naast elkaar ingezet.

De infosheet Regionale samenwerking in de handhaving van de DHW van het CCV helpt om een succesvolle samenwerking vorm te geven.