Product toegevoegd aan winkelmand

Cameratoezicht


CCV-adviseur Rodney Haan: "Stiekem filmen van voorbijgangers mag niet"

Heb je een vraag?
Neem contact op met

Rodney Haan
06 51 930 631

Passanten op het Amsterdamse Rembrandtplein en bij Rotterdam Centraal zijn jarenlang gefilmd door BlowUP Media. Dat blijkt uit een reportage van podcast Trees (VPRO/Human). 'Als je strikt juridisch kijkt, dan mag dit niet", zegt CCV-adviseur Rodney Haan in de podcast. 

 

Als een bedrijf naar hem toe zou komen voor advies voor het ophangen van camera’s in de openbare ruimte dan is zijn reactie: "Doe het niet." Volgens Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is de belangrijkste vraag of er toestemming is van de mensen die worden gefilmd om de beelden te verwerken. "En die ontbreekt, dus dit moet je niet doen." Ter plekke op het Rembrandtplein in Amsterdam en bij het Stationsplein in Rotterdam worden mensen niet gewezen op het feit dat ze worden gefilmd, dus ontbreekt ook die toestemming. "Als de mensen herkenbaar in beeld worden gebracht dan mag dat niet", stelt de specialist.

Persoonlijke levenssfeer 

Volgens hem zouden er wel beelden kunnen worden gemaakt als personen onherkenbaar in beeldkomen. "Dat is weliswaar grijs gebied, maar dat is wel geaccepteerd." De vraag is wat advertentiebedrijf BlowUP doet met de beelden. "Je rommelt in de persoonlijke levenssfeer van de mensen die er lopen. Dan moet je echt verantwoorden waarom je dat doet en bij mijn weten is die er niet. Als je strikt juridisch kijkt mag dit niet."

Live beelden bekijken 

Uit de reportage van Trees blijkt dat medewerkers van het advertentiebedrijf jarenlang live de beelden konden bekijken. De camera’s staan gericht op ledschermen met daarop advertenties. Via de beelden kreeg het bedrijf naar het potentiële bereik van de schermen. Ze gaf ook een ander bedrijf, Kinetic, een tijdje toegang tot de beelden om voorbijgangers te tellen.

Het is overigens niet de eerste keer dat bedrijven op deze manier filmen in de openbare ruimte. Vorig jaar bleek ook al dat voorbijgangers op treinstations zonder het te weten, werden gefilmd vanuit reclamezuilen door het bedrijf Exterion. Toen dit in het nieuws kwam, werden de camera’s voorlopig uitgezet.

Autoriteit Persoonsgegevens 

Sindsdien onderzoekt de Autoriteit Persoonsgegevens of Exterion Media over de schreef is gegaan. De toezichthouder laat aan Trees weten eerst dit onderzoek af te wachten voordat commentaar wordt gegeven op de activiteiten van BlowUP Media.

Foto: Meike van Roosmalen, Programmamaker Trees, in gesprek met Rodney Haan van het CCV.