Product toegevoegd aan winkelmand

Cameratoezicht


Amsterdamse boa’s krijgen bodycams voor bescherming

Amsterdamse handhavers worden uitgerust met bodycams. Dit heeft burgemeester Halsema woensdag toegezegd aan de boa’s. Deze zomer krijgen de eerste 100 boa’s een camera.

De burgemeester wil het aantal bodycams daarna uitbreiden naar alle handhavers op straat. Ook krijgen boa’s in de binnenstad per direct extra ondersteuning van de politie. Burgemeester Halsema heeft de voorstellen vanochtend besproken met vertegenwoordigers van verschillende vakbonden.

Gedrag burgers

Met de toezegging van de bodycams komt Halsema tegemoet aan een wens van de vakbonden. Het dragen van een bodycam heeft volgens ervaringen in andere gemeenten een positief effect op het gedrag van burgers. Mensen op straat letten bewuster op hun gedrag als ze weten dat ze gefilmd worden. Uit de evaluatie van een proef met bodycams vorig jaar in Breda bleek dat het dragen van de bodycam een de-escalerend effect heeft bij conflict situaties. Ook wordt het veiligheidsgevoel van boa's vergroot.

Om alle partners die betrokken zijn bij het werk van toezichthouders en handhavers te verenigen, is het BOA-Platform opgericht. Wat doet het BOA-Platform precies? Welke partijen hebben zich erbij aangesloten? En wat wordt er binnen het platform besproken? Op boaplatform.org staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar.