Product toegevoegd aan winkelmand
 

Buurtpreventie

Documenten

Filter zoekresultaten

Politie en actief burgerschap: een veilig verbond?

20 oktober 2019

De politie werkt steeds vaker samen met burgers op het terrein van veiligheid, toezicht en openbare orde, maar dit heeft niet alleen maar positieve effecten. Dit blijkt uit dit onderzoek van socioloog Vasco Lub en criminoloog Tom de Leeuw in opdracht van Politie en Wetenschap.

lees meer

Alerte burgers, veilige wijken

01 januari 2019

Buurtveiligheidsapps leiden in Rotterdam nauwelijks tot een directe verbetering van de veiligheid, het veiligheidsgevoel of de leefbaarheid in de buurt. Toch vinden deelnemende buurtbewoners de apps wel zinvol: het geeft hen meer zicht op wat in de buurt speelt en een gevoel een steentje bij te dragen. Ook verwachten zij een beter contact met politie, gemeente en met elkaar. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Alerte burgers, meer veiligheid?’ dat vandaag is aangeboden aan de Rotterdamse wethouder en locoburgemeester Bert Wijbenga. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het lectoraat Publiek Vertrouwen in Veiligheid van Hogeschool Inholland, in opdracht van de Rotterdamse Kenniswerkplaats Leefbare Wijken.

lees meer

Handreiking buurtpreventie

30 september 2018

Buurtpreventie ontstaat vrijwel altijd vanuit lokaal initiatief. Maar wat werkt het beste en hoe kan deze samenwerking worden vormgegeven? Deze handreiking is bedoeld om gemeenten en politie te ondersteunen bij het vormgeven van buurtpreventie.

lees meer

Digitale buurtpreventie

20 augustus 2018

Is digitale buurtpreventie succesvol in Nederland? Deze vraag stond centraal in het onderzoek dat het ministerie van Justitie en Veiligheid liet uitvoeren door Avans, met als casus de app Veiligebuurt.nl.

lees meer

Best practice Buurtpreventie PLUS

22 juni 2017

In de regio Rotterdam zijn ongeveer 140 buurtpreventieteams actief. De VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam heeft onderzocht of deze teams beter functioneren na een korte cursus.

lees meer