Product toegevoegd aan winkelmand
 

Buurtpreventie


Wet- en regelgeving

Uit verschillende nieuwsberichten blijkt dat buurtpreventen niet altijd weten waar zij wel of niet toe bevoegd zijn. Met als gevolg dat er gevaarlijke situaties ontstaan of dat de wet wordt overtreden. Denk aan ongeoorloofd gegevens delen over verdachten of het aanhouden van personen. Hieronder kort een overzicht van de belangrijkste regels:

  • Een buurtprevent is voor de wet een burger. Hij of zij moet zich dus gewoon aan de wet houden. Een buurtprevent moet zich aan alle gedrags- en verkeersregels houden. Dus bijvoorbeeld geen mobiele telefoon gebruiken achter het stuur of op de fiets, zich aan de wettelijk toegestande snelheid houden en niet door rood rijden. (BuurtPreventie, 2021).
  • Een burger is bevoegd tot het aanhouden van een persoon. Dit mag als een verdachte op heterdaad wordt betrapt. De aangehouden persoon moet meteen aan de politie worden overgeleverd. De eigen veiligheid van de buurtprevent staat altijd voorop. Bij het aanhouden mag dwang worden gebruikt. Beperkt geweld is toegestaan zolang dit in proportie is met het doel. Is dit niet het geval, dan kan de buurtprevent worden aangeklaagd. (Politie, 2021).
  • Op het gebied van privacy, is de AVG de richtlijn. De buurtprevent moet zich dus aan de AVG houden. WhatsApp BuurtPreventie gebruikt de volgende huisregels voor het waarborgen van de privacy: liever geen foto’s van persoon tenzij de verdachte daadwerkelijk een strafbaar feit pleegt, anders door middel van een signalement de buurtbewoners informeren. Foto’s van voertuigen mogen wel worden gemaakt (BuurtPreventie, 2021).

Bronnen

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid