Product toegevoegd aan winkelmand

Buurtbemiddeling


Filter nieuwsberichten

  Hoge dwangsom opgelegd bij burenoverlast in Leersum

  10 november 2016

  De buren van een 80-jarige man uit Leersum mogen een dwangsom van € 300.000 innen. Dat oordeelde de rechtbank Midden-Nederland in een al jaren slepend burenconflict. Het beslag dat daarvoor is gelegd op de woning van de man is rechtmatig.

  lees meer

  Vianen start met buurtbemiddeling

  07 november 2016

  Inwoners van Vianen kunnen binnenkort gebruik maken van de diensten van getrainde buurtbemiddelaars. Dit besluit is vorige week bekrachtigd door Stichting Welzijn Vianen (SWV), LEKSTEDEwonen, de politie en de gemeente Vianen.

  lees meer

  Buurtbemiddeling in Almelo

  14 oktober 2016

  In Almelo zijn 14 buurtbemiddelaars opgeleid om burenruzies in de kiem te smoren. Afgelopen zomer hebben ze een training afgerond en daarna de nodige ervaring opgedaan. RTV Oost sprak met coordinator buurtbemiddeling Jolanda Borggreve en buurtbemiddelaar Sander.

  lees meer

  Patrick van den Brink: "Preventie, een keiharde manier om criminaliteit te bestrijden"

  20 september 2016

  BRANDBRIEF "Het lijkt erop alsof preventie nog steeds een vies woord is. Geitenwollen sokken, theedrinken en een softe manier om problemen aan te pakken. De werkelijkheid is anders. Preventie pakt problemen daadkrachtig aan. Nog voordat ze uit de hand lopen. Preventieve oplossingen zijn goedkoper dan repressieve maatregelen. Iedere euro die aan de voorkant wordt besteed, betaalt zich dubbel en dwars terug. Bovendien heeft de preventieve aanpak zich zowel sociaal als financieel bewezen."

  lees meer

  Interview met Hans Boutellier: "Preventie van achteruit naar voren"

  20 september 2016

  In de ideale wereld van Hans Boutellier, directeur van het Verwey-Jonker Instituut, is het veiligheidsdomein als een voetbalveld. Met justitie als doelman, die de spelers in het veld overziet en stimuleert om hun rol te spelen. Door die taakverdeling zal de druk die op justitie rust, afnemen.

  lees meer

  CBS: Uitgaven veiligheidszorg vrijwel gelijk sinds 2009

  19 september 2016

  In 2015 werd 12,9 miljard euro uitgegeven aan de bestrijding van criminaliteit. Dat bedrag is sinds 2009 vrijwel gelijk gebleven, nadat het vanaf 2002 sterk toenam. De uitgaven van lokale overheden en huishoudens zijn tussen 2002 en 2015 sneller gegroeid dan die van de rijksoverheid en bedrijven. Dat meldt CBS.

  lees meer

  20 jaar succesvolle buurtbemiddeling

  29 augustus 2016

  In maar liefst 231 gemeenten kunnen bewoners een beroep doen op buurtbemiddelaars; een gestaag groeiend aantal. Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmark van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Buurtbemiddeling vergroot al 20 jaar de leefbaarheid en veiligheid in de buurt en stimuleert het prettig omgaan tussen buurtgenoten. Burenruzies en conflicten in de buurt worden opgelost door vrijwilligers die op verzoek gratis komen bemiddelen.

  lees meer

  1 op de 4 Nederlanders heeft bonje met de buren

  22 juli 2016

  1 op de 4 Nederlanders heeft bonje met de buren. Dat blijkt uit onderzoek van Rechtsbijstandverzekering Informatie Centrum. Inwoners van de Randstad, met name uit de provincie Zuid-Holland, hebben het vaak aan de stok met de buren. In dun bevolkte provincies zoals Flevoland komen burenruzies bijna niet voor.

  lees meer

  Zomerdagen geven extra drukte buurtbemiddelaars

  18 juli 2016

  Burenruzies komen overal voor. Buurtbemiddeling is een doeltreffende manier om dit soort problemen aan te pakken. In 225 gemeenten in Nederland is buurtbemiddeling inmiddels beschikbaar. En dat komt zeker in de zomermaanden goed uit. Want waar de een geniet van een barbecue met een muziekje in de tuin, ervaart de ander dat als overlast. Met niet zelden oplopende spanningen en een ruzie tot gevolg.

  lees meer

  Gratama Wetenschapsprijs voor aanpak zeer asociale en overlast gevende mensen

  04 juli 2016

  Michel Vols heeft de Gratama Wetenschapsprijs gekregen voor zijn spraakmakende onderzoek naar de aanpak van 'neighbours from hell': zeer asociale en overlast gevende mensen. Hij ontving de prijs tevens voor zijn internationale prestaties en zijn inzet voor het maatschappelijk zichtbaar maken van wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Vols is adjunct hoogleraar openbare-orderecht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  lees meer