Product toegevoegd aan winkelmand

Buurtbemiddeling


Ook burenruzies meer verhit in de zomer

Het warme zomerweer heeft niet alleen zonnige kanten. In het laatste weekend van juni rukte de politie alleen al in Enschede 28 keer uit voor een incident. Het aantal landelijke meldingen van een burenruzie nam afgelopen jaar met 2.000 toe tot 17.000. “We zien burenoverlast vaak explosief stijgen bij mooi weer”, zegt Frannie Herder van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), gespecialiseerd in buurtbemiddeling.

Mensen blijven langer buiten zitten. Wie wel vroeg naar bed gaat, slaapt lichter en vaak met het raam open. In de nacht klinken stemmen veel harder. Redenen voor extra irritatie, aldus Herder. Daarnaast speelt er volgens haar nog iets: irritaties die er al langer zitten, openbaren zich in de zomer. “In de winter kom je elkaar veel minder vaak tegen, maar zo'n conflict blijft voort sluimeren en komt dan in de zomer naar boven. Helemaal bij een nieuwe ergernis aan je buurman.” 

Buurtbemiddeling is een doeltreffende manier om problemen zoals een burenruzie aan te pakken, met een grote kans op succes. Tweederde van de behandelde zaken wordt dankzij buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond. Lees het CCV-dossier buurtbemiddeling