Product toegevoegd aan winkelmand

Buurtbemiddeling


Buurtbemiddeling Nederland: goed voorbeeld voor Denemarken

Niet alleen in Nederland, maar ook in Denemarken komen veel burenconflicten voor. Buurtbemiddeling is er echter nog onbekend terrein. Daar komt op korte termijn verandering in. CCV-adviseur Frannie Herder gaf afgelopen week een presentatie aan de Denen. “Buurtbemiddeling kan ook in Denemarken een bijdrage leveren aan het oplossen van problemen tussen buren.”

Voor de Denen is de Nederlandse methode van Buurtbemiddeling en onze manier van werken hét juiste voorbeeld. Het Center For Boligsocial Udvikling (CFBU) in Kopenhagen heeft de Nederlandse ervaringen met de methode van buurtbemiddeling bestudeerd. "Het werkt goed en tegelijkertijd is het een interessant voorbeeld van een werkwijze die wordt geïntegreerd op verschillende niveaus. Het is essentieel dat buurtbemiddeling nauw samenwerkt met de belangrijkste stakeholders, zoals de woningcorporaties, politie en gemeente. Ook in Denemarken", zegt een woordvoerder van het CFBU.

Inspirerend

In het najaar van 2015 spraken medewerkers van het CFBU uitgebreid met Buurtbemiddeling Amsterdam en Utrecht en het CCV. Er is ook een Deens promotiefilmpje gemaakt en het handboek Buurtbemiddeling is door hen vertaald. De presentatie die Frannie Herder afgelopen week in Denemarken gaf, was op uitnodiging van het Center For Boligsocial Udvikling. Aan bod kwam de Nederlandse werkwijze, resultaten en ervaringen. "De deelnemers aan het congres vonden het verhaal heel inspirerend", vertelt Herder. "Er starten nu pilots bij woningcorporaties in Kopenhagen. Zo willen ze heel Denemarken warm maken voor dit mooie middel om buren weer prettig te laten wonen."

Links