Product toegevoegd aan winkelmand
 

Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa)

Innovaties in maatschappelijke veiligheid

Er is geen gebrek aan nieuwe ideeën bij Nederlandse criminaliteitsbestrijders. Secondant zet vier innovatieve ontwikkelingen in de sportlights. Maak kennis met de nieuwste snufjes voor veilige winkelgebieden en woonwijken.

1. Certificaat voor veilig uitgaan

De Oude Haven in Rotterdam mag zich de trotse bezitter noemen van een gloednieuw certificaat. Burgemeester Aboutaleb overhandigde het uitgaansgebied begin dit jaar namelijk het certificaat Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan (KVU). Daarmee bezegelde hij de afronding van een succesvolle pilot om het gebied veiliger te maken.

2. Private cops 

Burgers die voor wijkagent spelen? Dat is niet de bedoeling van Private Cop. Met deze app, in 2013 ontwikkelt door een Enschedese agent en een Twentse ondernemer, hebben bewoners wel een digitaal notitieboekje in handen. Daarmee kunnen ze hun omgeving informeren over verdachte en alarmerende situaties. Met tekst, foto’s, tekeningen, filmpjes en geluidsopnamen. En zelfs met een SMS-alert. 

3. BOA's bij de politie 

Den Haag had dit jaar de primeur. De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente staan sinds januari onder directe, dagelijkse aansturing van agenten. In alle negen stadsdelen zijn teams van minimaal acht gemeentelijke handhavers ondergebracht in de wijkbureaus van de politie. Het doel: effectiever handhaven op straat en veiligheidsgevoelens van burgers vergroten. Het uitgangspunt: door de nauwe samenwerking kunnen leefbaarheids- en veiligheidsproblemen in de kiem worden gesmoord. Ook krijgen burgers één gezicht van een optredende overheid te zien, wat kan bijdragen aan hun veiligheidsbeleving

4. Sensitieve straatverlichting 

Bekende veiligheidsinstrumenten zoals straatverlichting klinken niet bepaald innovatief. Toch staan de ontwikkelingen op dit terrein niet stil. Zo mocht een uitvinding van vier studenten van de Technische Universiteit Eindhoven Nijmeegse zich de winnaar van de Light Challenge 2013 noemen. Het team bedacht 'Dare', een slim gestuurde lichtbron die weggebruikers letterlijk in de spotlights zet.  

Auteur

Lynsey Dubbeld

Bron

Secondant

Jaargang

2014

Editie

1

Links