Product toegevoegd aan winkelmand
 

Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa)

Boa-special ToeZine

Stadswachten, leerplichtambtenaren, OV-beveiligers. Boa’s zie je overal. De beroepsgroep maakt een snelle opmars. Emancipatie en professionalisering gaan gepaard met de nodige groeipijn. Deze speciale editie van ToeZine zoomt in op de positie en het imago van buitengewoon opsporingsambtenaren.

Beschrijving

Drie boa’s vertellen over drie mythes en geven graag wat tegenwicht. Maar wat is dan hun taakstelling, en hoe verhoudt de toename van bestuurlijke strafbevoegdheden zich tot de juridische bescherming van burgers? 

Gemeente Den Haag ziet voor buitengewoon opsporings- ambtenaren (boa) een belangrijke rol weggelegd. Maar ja, dat imago… Een duidelijker taakverdeling, een herkenbaar uniform en een publiekscampagne moeten uitkomst bieden. 

Voor een sterkere beroepsidentiteit is investeren in de opleiding van boa’s een voorwaarde. Dat stelt Wiep van der Pal, vakbondsbestuurder van BOA ACP. 

 Huisbezoeken om woonfraude op te sporen, bedrijfsbezoeken bij verstoringen van de openbare orde. Er zijn steeds meer ambtenaren met een strafbevoegdheid. Volgens hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Tom Barkhuysen is het hoog tijd voor een rechterlijke toets.

Is een goede samenwerking tussen politie en boa’s dé succesfactor in de aanpak van woninginbraak? In Utrecht vindt men van wel. De afgelopen drie jaar wordt er door de politie nauw samengewerkt met boa’s, en met succes. 

Bron

ToeZine

Jaargang

2015

Editie

7

Links