Product toegevoegd aan winkelmand

Alcohol- en drugstest geweldplegers


Twenterand stuurt ondanks kritiek loktieners naar horeca

Ondanks boze reacties van ondernemers en sportverenigingen op het handhavingsbeleid, blijft de gemeente Twenterand loktieners inzetten in de horeca. Dat benadrukt burgemeester Annelies van der Kolk. 

De gemeente maakt gebruik van loktieners in de horeca om het schenken van alcohol aan minderjarigen aan te pakken. „Ik stop hier niet mee”, zegt Van der Kolk stellig tegen de krant Tubantia. Als horeca alcohol schenkt aan kinderen onder de 18 jaar dan riskeren ze een boete van €1360. 

Boetes

In Twenterand zijn inmiddels 6 horecagelegenheden en 2 sportverenigingen beboet voor het schenken aan een minderjarige loktiener. 1 sportvereniging heeft het plan om met een bandjessysteem te starten. Dan krijgen 18-plussers een polsbandje en kunnen alleen zij nog alcoholische drank bestellen en vervalt bij barpersoneel de noodzaak om steeds legitimatiebewijzen te controleren. Ook worden loktieners dan automatisch herkend omdat ze geen polsbandje hebben. 

Kat- en muisspel

Het gaat zo ver dat er een kat- en muisspel gaande is in Twenterand. Cafés en sportverenigingen waarschuwen elkaar telefonisch als een loktiener is gesignaleerd. De burgemeester ergert zich hieraan en noemt het ‘ontzettend betreurenswaardig’.

InterventieKompas: gedragsanalyse voor handhaving en toezicht

Gemeenten zijn verplicht een preventie- en handhavingsplan opstellen waarin ze beschrijven hoe ze ervoor zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. En hoe ze als gemeenten dit handhaven. Heb je als gemeente problemen met het bepalen van een effectieve interventiestrategie? Dan kan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) je helpen!

Met het InterventieKompas bepaal je wat een doelgroep motiveert om bepaald gedrag te vertonen. Hierdoor kun je gerichte maatregelen in gaan zetten om dit gedrag te bereiken. Het CCV biedt ook de training ‘InterventieKompas gebruiken’ aan. Deelnemers ontdekken hoe ze mensen of organisaties kunnen stimuleren om wetten en regels na te leven. Interesse in deze training? Neem contact op met Miriam Adriaanse, mail miriam.adriaanse(at)hetccv.nl of tel. 06 52 593 456.