Product toegevoegd aan winkelmand

Alcohol- en drugstest geweldplegers


Supermarkten houden zich het beste aan de leeftijdsgrens alcoholverkoop

Supermarkten houden zich bij alcoholverkoop het beste aan de leeftijdsgrens. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP naar de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar. Toch krijgen nog steeds 6 van de 10 jongeren onder de 18 jaar in Nederland probleemloos alcohol mee.

Mystery-shoppers

Getrainde mystery-shoppers van 17 jaar hebben in 2017 in totaal 2.118 keer geprobeerd alcohol te kopen bij supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria’s en sportkantines. Het resultaat was dat bij 42,3% van deze aankooppogingen geen alcohol werd verkocht en de wet dus correct werd nageleefd. Deze uitslag is minder gunstig dan die van een in 2016 uitgevoerd landelijk onderzoek (47% juiste naleving), maar opmerkelijk gunstiger dan het resultaat gemeten over de jaren 2013-2015 (30,2% juiste naleving).

In een preventie- en handhavingsplan Drank- en Horecawet (DHW) leg je als gemeente vast hoe je jouw toezicht- en handhavingstaak invult. Het CCV heeft in deze database de preventie- en handhavingsplannen DHW verzameld. Staat jouw plan er nog niet in? Mail deze dan naar webredactie(at)hetccv.nl.