Product toegevoegd aan winkelmand

Alcohol- en drugstest geweldplegers


Jongerenwerkers in Zwartewaterland trekken aan de bel over ‘bingedrinking’

Jongerenwerkers in Zwartewaterland  slaan alarm over het alcoholgebruik onder jongeren in die gemeente. Ruim de helft van de jongeren tussen 12 en 17 jaar doet aan ‘bingedrinking'. Dit is meer dan 5 glazen alcohol in een korte tijd achterover slaan. In de leeftijdscategorie 18 tot en met 20 jaar doet zelfs 85% aan ‘bingedrinking’.

Welzijn Mensenwerk voerde vorig jaar onderzoek uit naar het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in de gemeente Zwartewaterland (Hasselt, Zwartsluis, Genemuiden. Er deden 173 jongeren aan de enquête mee, maar deze is volgens jongerenwerker Emil Woltinge van Welzijn Mensenwerk niet volledig representatief. ,,Het geeft wel een goed beeld van de situatie, vinden we.”
‘Bingedrinking’ onder jongeren

Cultuur op het platteland

Uit de resultaten blijkt dat 14% van de jongeren tussen 12 en 17 jaar doordeweeks alcohol drinkt. In het weekend doet 86% dat. In de leeftijdscategorie 18 tot en met 20 jaar drinkt 37% doordeweeks alcohol, 100% in het weekend en daar doet zelfs 85% aan ‘bingedrinking’. ,,Nu is dat wel een beetje de cultuur op het platteland", zegt de jongerenwerker. ,,Maar ik maak me toch echt zorgen als ik een 15-jarige dronken op straat tegen kom.”

Alcohol- en drugsgebruik onder jongeren aanpakken? Het Jeugdteam van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid biedt trainingen en workshops op maat.