Product toegevoegd aan winkelmand

Alcohol- en drugstest geweldplegers


Hoe rioolwater drugsgebruik en lozingen drugsafval in beeld brengt

Kennisonderneming KWR onderzocht het rioolwater van 1,5 miljoen Nederlanders in de steden Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Dit was voor de 8e keer op rij. Voor het eerst werden sporen van een drugsafvallozing gevonden in Utrecht.

Voor het onderzoek analyseren onderzoekers van KWR in 2018 gedurende 1 week rioolwatermonsters. Opvallend is dat hieruit blijkt dat in Amsterdam het gebruik van methamfetamine stijgt. Verder blijkt dat het cocaïnegebruik in Amsterdam en Utrecht licht is gestegen. In Eindhoven is dit stabiel.

Omdat dit langlopende onderzoek alleen een beeld geeft van drugsgebruik in deze 3 grote steden, voerde KWR de afgelopen jaren ook metingen uit bij kleinere Nederlandse gemeenten, zoals bij 9 gemeenten in de provincie Utrecht. Hierdoor ontstaat een beter beeld van het drugsgebruik in heel Nederland, maar ook van drugsafvallozingen. Het onderzoek bevat het zeer interessante informatie over hoe en waar synthetische drugs worden geproduceerd.

Bron: KWR: Cijfers 2018 drugs in het riool Europese steden

Alcohol- en drugstest geweldplegers

De politie kan testen of geweldplegers alcohol en/of drugs hebben gebruikt. Zo ja, dan wordt deze informatie gebruikt in het strafproces. Dit staat in de Wet middelenonderzoek geweldplegers. Met deze informatie kan het Openbaar Ministerie een zwaardere straf eisen, naast voorwaardelijke sancties, zoals gedragsinterventies, een alcoholverbod of een locatieverbod. Meer informatie hierover is te vinden in het dossier Alcohol- en drugstest geweldplegers van het CCV.