Product toegevoegd aan winkelmand

Alcohol- en drugstest geweldplegers


CCV-directeur in Volkskrant: "Criminaliteit is als water, het zoekt de weg van de minste weerstand"

Criminaliteit zal er altijd zijn. Deze conclusie trok CCV-directeur Patrick van den Brink gisteren in de Volkskrant. "Criminaliteit is net als water, het zoekt de weg van de minste weerstand." 

Internet en buitengebied

Van den Brink doelt hiermee op een verschuiving naar bijvoorbeeld het internet of naar het buitengebied, waar boeren door criminelen onder druk worden gezet om hun schuren ter beschikking te stellen voor hennepteelt of drugslabs. "Het is ook daar zaak met preventie ellende te voorkomen." Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid doet dat onder meer met het Keurmerk Veilig Ondernemen voor het buitengebied. 

De CCV-directeur breekt in het artikel een lans voor preventie. "Mensen geven zich er steeds beter rekenschap van dat ze niet in Utopia wonen", zegt Van den Brink. "Het helpt om je fiets op slot te zetten, om je ramen dicht te doen als je weggaat en ’s avonds een lampje te laten branden. Er is een toegenomen besef dat veiligheid een coproductie is tussen de overheid en burgers die zelf verantwoordelijkheid nemen.’

Repressie werkt preventief

Behalve voor meer preventie, is er in het maatschappelijk klimaat ontegenzeggelijk ook meer aandacht voor repressie. "Goede repressie werkt zeker preventief, maar daar heb je niets aan als net je huis is leeggehaald." Het CCV bestaat 14 jaar en is beheerder van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Van den Brink: "Als je je woning goed beveiligt, daalt de kans op een inbraak met 80 tot 90 procent. Dat is het mooie aan dit onderzoek: het helpt echt om het moede hoofd niet in de schoot te leggen."