Product toegevoegd aan winkelmand

Aanpak overvallen


Babbeltruc

Bij een babbeltruc gebruikt een dader een smoes of leugen om zich de woning van een slachtoffer in te praten, met het doel diefstal te plegen.

Voorbeeld: de dader doet zich voor als 'de nieuwe buurman' en stelt voor om samen in de keuken een kopje koffie te drinken. Zonder dat het slachtoffer het merkt, laat de dader een handlanger binnen die geld en andere waardevolle zaken weghaalt.

Er zijn globaal 3 categorieën babbeltrucs:

Door iemand die zegt van een bedrijf te zijn

Door iemand die sociale motieven heeft

Door iemand met een probleem

Hoeveel

Jaarlijks zijn er in Nederland 1.000 geregistreerde aangiftes van babbeltrucs (cijfer politie). Waarschijnlijk is het werkelijke aantal hoger, want veel mensen schamen zich als ze zijn bestolen via een babbeltruc; voor hen is de drempel om melding te maken bij de politie hoger.

Tips voor de bewoners van uw gemeente

Doe nooit zomaar open
  • Maak met uzelf de afspraak dat u niet open doet zonder eerst te kijken wie er voor de deur staat. Kijk door het raam, de deurspion en gebruik indien aanwezig de intercom.
  • Doe, voordat u voor een vreemde de deur opent, een kierstandhouder op de deur (stevige variant van een deurkettinkje), zodat niemand de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.
  • Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen.


Film voor senioren 'Veilig aan de deur'

Senioren worden geregeld slachtoffer van babbeltrucs. De politie wil ouderen alerter maken en tips geven om hun veiligheid te vergroten. Deze video gaat over de risico's van het binnenlaten van onbekenden en geeft tips. Kijk voor meer informatie op www.politie.nl/babbeltruc.

 

Infographic

Het KBO-PCOB heeft tips om een babbeltruc te voorkomen uitgewerkt in een infographic. Download de infographic.