Product toegevoegd aan winkelmand

Aanpak overvallen


Woningoverval

Woningovervallen zijn een zeer gewelddadige vorm van overvalcriminaliteit. Gemeenten, politie, woningcorporaties en bewoners kunnen veel doen om de kans op een overval te verkleinen: goede beveiliging (deurspion, kierstandhouder, hang- en sluitwerk), groenbeheer en verlichting die zorgen voor zicht op de deur en voorlichting.

Het CCV helpt

Het CCV ondersteunt gemeenten, de politie en andere partijen bij de aanpak van woningovervallen:

Hoe en wat communiceer ik met bewoners?

Uiteraard wilt u de inwoners van uw gemeente of de bewoners van uw huurhuizen graag tips geven hoe ze een overval kunnen voorkomen en hoe ze moeten handelen mocht de nood aan de man komen. Een belangrijke boodschap is dat verzet van het slachtoffer, leidt tot meer geweld door de overvaller. Door RAAK toe te passen, is de kans het grootst dat de overvaller de woning snel verlaat.

Het RAAK-principe:
R    Rustig blijven
A    Accepteren (accepteer de slachtofferrol)
A    Afgeven (geef bezittingen af)
K    Kijken (signalement van de dader)

Uitgebreide informatie over communiceren met bewoners vindt u onder veelgestelde vragen.

360CCV app

Het CCV ontwikkelde samen met Koninklijke Horeca Nederland en Detailhandel Nederland een nieuwe virtuele training: de 360CCV app. De training gaat in op overvallen, winkelcriminaliteit, predictive profiling, straatroof en babbeltrucs.

De films bootsen een gevaarlijke situatie zo natuurlijk mogelijk na. In de film hieronder is te zien hoe makkelijk een babbeltruc in een winkel uitgevoerd wordt. Door het zo natuurlijk mogelijk nabootsen vaan een gevaarlijke situatie is de impact groot en is er meer kans dat men, na het zien van de film, maatregelen neemt. De app is te vinden als '360CCV' in de app store en play store.