Product toegevoegd aan winkelmand

Aanpak overvallen


Woningoverval

Criminelen hebben het vaak gemunt op geld en andere waardevolle spullen die mensen thuis bewaren. Deze criminelen hebben verschillende methoden om de woning binnen te komen en de buit te bemachtigen: door in te breken, door een smoes te gebruiken (babbeltruc) of door de bewoner te overvallen.

Een woningoverval is niet de meest voorkomende, maar wel een van de meest ingrijpende vormen van criminaliteit en onveiligheid in de wijk. Gemeenten, politie, woningcorporaties en bewoners kunnen veel doen om de kans op een overval te verkleinen. 

Aard en omvang

Bij een woningoverval gebruikt de overvaller geweld tegen het slachtoffer om de buit te bemachtigen. Vaak bestaat de buit uit geld, sieraden of elektronische apparatuur zoals een laptop of tablet. Ieder jaar worden zo'n 400 mensen overvallen in hun woning. 

Voorbeeld: er wordt aangebeld. Als het slachtoffer de deur opent, wordt de deur direct opengeduwd door de overvaller. De overvaller stormt naar binnen, gooit het slachtoffer op de vloer en vraagt schreeuwend waar het geld ligt. Zodra de overvaller de buit heeft, vlucht hij het huis uit.

Link

  • Meer informatie over woningovervallen vind je op de website van de politie.
  • De kans om slachtoffer te worden van een woningoverval is klein, maar behoort wel tot de realiteit. Deze flyer beschrijft wat bewoners kunnen doen om de kans op een woningoverval te verkleinen.  
  • Maatregelen voor de aanpak van (woning)overvallen vind je in de HIC-preventiewijzer.

Het CCV helpt

Het CCV ondersteunt gemeenten, politie en andere partijen bij de aanpak van woningovervallen:

Vragen?

Heb je vragen? Neem dan contact op met CCV-adviseur Marjoke Korff de Gidts.