Product toegevoegd aan winkelmand
 

Overvallen

Voorlichtingsestafette Senioren in Amsterdam

Politie-eenheid Amsterdam organiseert interactieve bijeenkomsten voor senioren. In een huiskamersetting worden verschillende toneelstukjes van babbeltrucs gespeeld. Het doel is om zoveel mogelijk senioren op de hoogte brengen, alert maken en wijzen op wat ze zelf kunnen doen om hun veiligheid te vergroten en de aangiftebereidheid te vergroten.

Probleem

Criminelen lichten jaarlijks veel mensen, vooral senioren, in hun eigen huis op door met veel verschillende en vaak zeer geloofwaardige verhalen het vertrouwen te winnen en zich naar binnen te praten. Vervolgens maken zij sieraden en/of bankpassen buit en vaak ook de pincode. Dit heeft grote emotionele impact en de financiële schade loopt vaak in de duizenden euro’s.

Aanpak

Door middel van de Voorlichtingsestafette Senioren organiseert de politie-eenheid Amsterdam interactieve voorlichting voor senioren. In verschillende toneelstukjes worden situaties met babbeltrucs gespeeld door acteurs. Het gaat om echte praktijksituaties waarvan senioren aangifte deden. Na zo’n toneelstukje geeft het publiek tips om een dergelijke situatie te voorkomen. Dan wordt het toneelstuk op basis van deze tips nogmaals gespeeld. Vervolgens krijgen deelnemers aanvullende tips van de professionele begeleiding, meestal de wijkagent. De nadruk ligt op wat senioren zelf kunnen doen om dergelijke situaties te voorkomen. Na afloop ontvangt elke bezoeker een tipkaart in de vorm van een deursticker. Hierop staan zes belangrijke tips bij 'iemand aan de deur'.

Resultaten

Tot en met 2012 zijn er 88 bijeenkomsten georganiseerd waar in totaal 3296 bezoekers zijn geweest (gemiddeld 37 per bijeenkomst; per bijeenkomst zijn er 25 tot 50 personen). Bezoekers vinden de bijeenkomsten leerzaam en geven aan dat het hen ook had kunnen overkomen. Het aantal aangiften steeg in 2011 met ruim dertig procent ten opzichte van 2010. Het aantal meldingen van (mislukte) pogingen tot babbeltrucs steeg zelfs met driehonderd procent. Het belangrijkste resultaat is dat senioren door deze aanpak bewuster en alerter zijn.

Organisatie

Politie-eenheid Amsterdam

Bestanden