Safety spot
De Safety Spot is een witte halve cirkel recht voor de geldautomaat waarbinnen de gebruiker zijn privacy kan beschermen en waarop een grotere sociale controle vanuit de directe omgeving rust. De Safety Spot is in Amsterdam-Zuid ontwikkeld om veilig(er) pinnen mogelijk te maken.
Probleemstelling
Doel van de Safety Spot is het tegengaan van aan geldautomaten gerelateerde criminaliteit. Denk hierbij aan straatroof, skimmen en het over de schouder meekijken bij het intoetsen van de pincode (shoulderen).
Beschrijving
De Safety Spot is een witte halve cirkel recht voor de geldautomaat, waarbinnen de gebruiker zijn privacy kan beschermen en waarop een grotere sociale controle vanuit de directe omgeving rust.
Naast het beperken van de aan de geldautomaat gerelateerde criminaliteit vergroot de Safety Spot het veiligheidsgevoel bij de gebruiker van het geldautomaat. Dit doel wordt bereikt door opheffing van de anonimiteit. Criminelen houden niet van zichtbaarheid. Het aanbrengen van een markering zorgt er voor dat de plek van het pinnen wordt uitgelicht.
Resultaten
Bij het onderzoek naar de Safety Spot stond de ervaring van de gebruiker centraal. Uit de honderd afgenomen enquêtes kwam het volgende beeld:
- 89 procent van de ondervraagden weet waarvoor de Safety Spot dient: afstand houden in verband met privacy.
- 90 procent van de ondervraagden gebruikt de Safety Spot om anderen te vragen meer afstand te houden. Hiermee wordt voorkomen dat er over de schouder wordt meegekeken.
- 84 procent denkt dat de Safety Spot bijdraagt aan het veiligheidsgevoel.
Daarnaast bleek uit observaties en tellingen dat maar liefst 94 procent zich aan de grens hield die door de Safety Spot wordt gesteld. Bijna alle wachtende pinners bleven instinctief buiten de Safety Spot. Buiten de Safety Spot is meekijken bij het intoetsen van de pincode (shoulderen) door anderen vrijwel niet mogelijk.
Definitieve uitvoering
De oorspronkelijke versie was een gele, geverfde halve cirkel (zie hiervoor het handboek Safety Spot). Bij deze cirkel trad er snel slijtage op. Daarnaast stuitte de felle gele kleur op kritiek van de banken: past niet goed bij de huisstijl van de diverse geldautomaten.
Bij de nieuwe uitvoering (Safety Spot Reflexstone) gaat het om witte tegels, die voorzien van een vuurstenen toplaag, waardoor omgevingslicht wordt gereflecteerd. Hierdoor is de Safety Spot in de schemering en avonduren veel beter zichtbaar. Ander voordeel van de reflecterende tegels is verbeterde gezichtsherkenning; een belangrijk aspect bij cameratoezicht. Uit testen blijkt dat de witte uitvoering heeft de beste reflectie van alle kleuren. Ook komt de kleur wit tegemoet aan de bezwaren van een aantal partijen die moeite hadden met de 'schreeuwerige' kleur geel.
Organisatie
De Safety Spot is ontwikkeld in Amsterdam (een samenwerking van Politie Amsterdam-Amstelland, ING, ABN AMRO, Rabobank, SNS Bank, Reclassering Nederland en stadsdeel Zuid). Het beheer van de Safety Spot is in handen van Bureau Menselijke Maat in Veiligheid.
&nbs
Bestanden