Product toegevoegd aan winkelmand

Aanpak overvallen


Aanpak overvallen

Straatroof, een woningoverval of een overval op een winkel of kroeg. Alle gemeenten hebben er mee te maken. Het CCV biedt gemeenten de 'Aanpak overvallen', die concrete handvatten biedt om overvallen lokaal en regionaal aan te pakken.

Dit biedt het CCV:

CCV aanpak overvallen

Met het Stappenplan aanpak overvallen kun je als gemeente, samen met de politie, het Openbaar Ministerie, ondernemers en woningcorporaties een lokale of regionale aanpak op overvallen ontwikkelen. De HIC-preventiewijzer biedt bovendien concrete maatregelen die helpen bij preventie en nazorg.

Slachtoffer versus dader

De meeste overvallen worden gepleegd op winkels, woningen en in de horeca, en ook op straat bij een straatroof. Ook vrachtwagenchauffeurs zijn geregeld het slachtoffer van overvallen. De daders zijn vaak mannen tussen de 20 en 35 jaar oud, waarbij er 3 categorieën worden onderscheiden:

  • Beginnende overvallers: jongens met een crimineel verleden die van de gelegenheid gebruik maken.
  • Gevorderde overvallers: wat oudere en meer ervaren jongens die georganiseerd en voorbereid handelen.
  • Professionele overvallers: maken gebruik van geavanceerde hulpmiddelen en bereiden zich zorgvuldig voor.

Het CCV ondersteunt

Naast deze 'Aanpak overvallen', ondersteunt het CCV diverse partners. Dit doen we bijvoorbeeld door het secretariaat te voeren van de werkgroep overvalcriminaliteit van de Regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing (RPC’s).

Ook het secretariaat van het Afstemmingsplatform Overvallen (APO) is in handen van het CCV. Dit platform bespreekt ontwikkelingen en knelpunten binnen de aanpak van overvallen, levert input voor het landelijke actieprogramma overvallen en participeert bij instrumentontwikkeling en acties.


Op gebied van woningovervallen adviseert het CCV gemeenten, politie, ouderenbonden en woningcorporaties over een succesvolle aanpak en voorlichting aan bewoner.

Links