Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Zelfstandig sekswerk vanuit huis bijna onmogelijk

Zelfstandig sekswerk vanuit huis is in bijna alle Nederlandse gemeenten onmogelijk. Alleen in Lelystad, Tilburg en Assen mogen sekswerkers vanuit huis hun klanten ontvangen. Ook zijn er steeds minder plekken waar sekswerkers vergund kunnen werken. Sekswerkers worden daardoor soms gedwongen om ondergronds te werken. Het programma Pointer van KRO-NCRV maakte er een reportage op radio en tv over en sprak met CCV-adviseur Rodney Haan.

Vergunningsregels

Andere zelfstandige beroepen zoals nagelstylisten, kappers en masseurs mogen wel vanuit hun eigen woning werken. Voor sekswerkers gelden in de meeste gemeenten vergunningsregels. Daarnaast zorgen bestemmingsplannen er vaak voor dat sekswerk op woonlocaties niet is toegestaan.

Kwetsbare positie

Volgens Rodney Haan veroorzaakt het lokale beleid dat sekswerkers in een kwetsbare positie komen. Illegaliteit en uitbuiting liggen op de loer. "Ze blijven hun werk wel doen, maar dat gaan ze in het grijze circuit doen. Mochten ze dan hulp nodig hebben, dan durven ze niet meer zo snel naar de instanties te stappen."

Rodney Haan ziet dat het aanbod vanuit huis wel toeneemt. Het is een vraagstuk waar gemeenten wat mee moeten. Veel gemeenten vinden het een te lastig onderwerp. Dat komt volgens Haan ook omdat prostitutie vaak een moeilijk thema voor de lokale politiek en inwoners is.

Luister en bekijk de Pointer reportages op radio en tv.

Bron: pointer.kro-ncrv.nl

Hebt je vragen over prostitutiebeleid? Neem contact op met CCV-adviseur Rodney Haan

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid