'Ze komen al met een wapen voor BigMac-geld'
Twente heeft te maken met een toename van het aantal gewapende overvallen, meldt Tubantia.nl. Supermarkten in Rijssen, Winterswijk, Almelo en Oldenzaal waren onlangs doelwit, evenals een snackbar in Enschede. Het baart Martijn Wildeboer, adviseur Lokale Veiligheid bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), zorgen. Hij vreest dan ook dat het, mede door de hoge inflatie, alleen maar erger wordt.
Wildeboer doelt daarmee op de afname van de koopkracht en de geldproblemen die mensen hebben. Waar overvallen zoals die bij de snackbar in Enschede nu nog - relatief - goed aflopen zonder fysieke gewonden, vreest hij dat de tendens heftiger wordt. Hoe beter ondernemers hun zaakjes op orde hebben, hoe agressiever een overvaller wordt. "Want die wil geld", aldus Wildeboer.
High impact crime
De CCV-adviseur ziet dat mensen al voor ‘een bedrag van een BigMac’ bereid zijn om met een wapen een winkel binnen te stappen. "Zo’n overvaller staat niet stil bij de impact die dat heeft. Dat is zeer verontrustend." Overvallen vallen onder de noemer ‘high impact crimes’: een delict met een grote impact op zowel het slachtoffer als de directe omgeving.
Pinnen
De lijst met adviezen die een overval moeten voorkomen is lang: van het stimuleren van pinbetalingen, goede verlichting in de zaak en een afschermkap voor de kassalade tot spiegels om de buitendeur in de gaten te houden en trainingen voor personeel.
RAAK
Wanneer er toch een overval wordt gepleegd, dan is de veiligheid van het slachtoffer het belangrijkst. De politie en het CCV adviseren om het RAAK-principe toe te passen tijdens een overval: rustig blijven, accepteren, afgeven en kijken. Wildeboer: "Zo’n overvaller staat vaak stijf van de adrenaline, je moet er niet aan denken dat hij in paniek raakt. De volgende dag nog kunnen vertellen wat er is gebeurd, is meer waard dan geld.”
- Bron: Tubantia.nl - Wéér een gewapende overval in Twente: ‘Mensen die dit doen zijn wanhopig’
Voor ondernemers en medewerkers die willen oefenen in praktijksituaties biedt het CCV trainingen op locatie. Zo leren deelnemers hoe te handelen tijdens bijvoorbeeld agressie, geweld, winkeldiefstal of een overval. Daarmee ervaar je aan den lijve wat zo’n incident met je doet en hoe je (on)gewild reageert. Een prima voorbereiding dus voor als het echt zover mocht komen. Natuurlijk komt ook aan bod welke preventiemaatregelen ondernemers en medewerkers zelf kunnen nemen om winkelcriminaliteit zoveel mogelijk te voorkomen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met het secretariaat van de afdeling Lokale Veiligheid. Of lees meer in het CCV-dossier Veilig Winkelgebied.