Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Zaanstad verlengt messenverbod met 2 jaar

Burgemeester Jan Hamming van gemeente Zaanstad heeft het verbod om gevaarlijke voorwerpen, zoals messen en slagwapens, bij je te dragen met 2 jaar verlengd. 'Alle wapens moeten van straat', zo stelt de burgemeester. "Iedereen is het met me eens dat het veilig moet zijn op straat in Zaanstad. Helaas zijn de afgelopen periode nog teveel geweldsincidenten met wapens geweest met soms tragische gevolgen. Dat vind ik onbestaanbaar."

Bezit en gebruik van gevaarlijke voorwerpen en met name het bezit van messen, is een groot probleem in Zaanstad. De geweldsincidenten zijn in het afgelopen jaar, ondanks de coronacrisis, niet aanzienlijk afgenomen. Vanaf 1 oktober 2020 tot 21 september 2021 zijn er 136 incidenten bij de politie geregistreerd, waarbij er in de openbare ruimte sprake was van een wapen en/of wapengebruik.

Met het verbod kan de politie in de hele gemeente handhavend optreden tegen het bij je dragen van gevaarlijke voorwerpen, die niet vallen onder de Wet Wapens en Munitie. De politie kan de voorwerpen in beslag nemen en er zal een bestuurlijke dwangsom van € 2.500 opgelegd worden door de burgemeester.

Wapenbezit en -gebruik zijn niet normaal. Om dit te voorkomen is het actieplan 'Wapens en Jongeren' eind 2020 opgeleverd. Met het actieplan slaan landelijke en lokale partijen de handen ineen tegen wapengeweld onder jongeren. Meer informatie over de aanpak van wapens en jongeren lees je in de toolbox Wapens en jongeren.

Bron: Zaanstad.nl - Messenverbod in Zaanstad met twee jaar verlengd

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid