Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Winkels centrum Zwolle stellen collectief winkelverbod in voor winkeldieven

Winkeleigenaren in het centrum van Zwolle gaan samen winkeldieven weren. “De afgelopen jaren hebben we een enorme toename gezien in het aantal winkeldiefstallen”, vertelt wijkagent van de binnenstad Sander van den Noort. Daarom neemt de Zwolse werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen onder leiding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) nu maatregelen.

De winkels die zijn aangesloten bij het collectief winkelverbod zijn te herkennen aan een sticker op de voordeur.

Als iemand iets steelt, ook al is het een parfumflesje, dan komt deze persoon in een databank. CCV-adviseur Martijn Wildeboer. “Bij een eerste overtreding krijg je een individueel verbod voor de betreffende winkel en een collectieve waarschuwing. Die wordt geregistreerd.” Als de winkeldief zich een jaar lang gedraagt, dan wordt hij of zij weer uit het systeem verwijderd. “Ga je binnen een jaar weer over de schreef bij een aangesloten deelnemer, dan volgt een collectief verbod.” De winkeldief mag dan niet meer naar binnen bij alle winkels die zijn aangesloten bij de Collectieve Winkel Ontzetting (CWO).

Collectief winkelverbod in andere steden

Zwolle is niet de enige stad waar winkels werken met een collectief winkelverbod. Zo zijn Wageningen, Zutphen en Kampen er al eerder meer gestart. Wijkagent Sander van den Noort: “De Zwolse binnenstad is zo compact. Als je steelt bij de ene juwelier en je wordt gepakt, kan je je daden 100 meter verder weer voortzetten. Op deze manier willen we veelplegers uit de binnenstad weren.” Hij hoopt dat het ook al preventief gaat werken. “Dat mensen wel 3 keer gaan nadenken voordat ze winkeldiefstal plegen.”

Wordt jouw winkelgebied onveilig gemaakt door hardnekkige overlastgevers of winkeldieven? Dan kan een collectief winkelverbod uitkomst bieden. Wil jij ook aan de slag met het collectief winkelverbod in jouw winkelgebied? Schakel dan de hulp in van het CCV. Neem contact op met CCV-adviseur Miriam van Etten, mail miriam.vanetten@hetccv.nl of tel. 06 10 44 56 47

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid