Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Wethouders vertellen in tv-programma 2Doc Doelwit over bedreigingen

Zo’n 30 % van de lokale bestuurders in Nederland heeft regelmatig te maken met bedreigingen, intimidatie en geweld. Slechts een fractie van de slachtoffers doet aangifte. In het tv-programma KRO-NCRV 2Doc Doelwit, dat vanavond wordt uitgezonden, vertellen 6 wethouders die slachtoffer werden over hun ervaringen. 

vrouw achter computer boos aan de telefoon.

Het overkwam wethouder Herbert Raat uit Amstelveen. Hij werd bedolven onder een reeks van bedreigingen op social media door een mevrouw die geen woonurgentie kreeg. Omdat de gemeente een locatie voor een asielzoekerscentrum had aangewezen, stak een groep boze burgers zwaar vuurwerk af voor het huis van wethouder Jurgen van Houdt uit Enschede, waar zijn vrouw hun 3 kleine kinderen in bed aan het leggen was. 

Arjan van der Weegen uit Bergen op Zoom werd gestalkt door een boze burger

Matty Siersema uit Muntendam kreeg telefonische doodsbedreigingen van een anonieme burger, die geen tegenprestatie wilde leveren voor de uitkering die hij kreeg. Arjan van der Weegen uit Bergen op Zoom werd gestalkt door een boze burger die vond dat de wethouder zijn uithuisplaatsing door huurachterstand moest oplossen. Een horecaondernemer uit Rotterdam gaf opdracht wethouder Hamit Karakus te vermoorden, omdat zijn pand werd gesloten. Bij wethouder Tanja Haseloop uit Leek viel een anonieme brief thuis op haar mat, met de mededeling dat ze opgeknoopt moest worden.

Bedreigen van bestuurders

Er heerst een taboe op het probleem van dreigementen en intimidatie van bestuurders. Volgens Jeroen van Gool, directeur van de Wethoudersvereniging, is er in de meeste gemeenten geen structurele aanpak van het probleem van bedreigingen. “Wij horen nog te vaak dat wethouders menen dat het er nu eenmaal bij hoort of dat je niet moet wrijven in een vlek.”

De impact op de slachtoffers, hun gezin en op het werkplezier is groot. De bedreigingen kunnen zelfs invloed op hun gedrag of de besluitvorming hebben. Wat is het effect van de toenemende bedreiging op de Nederlandse democratie en samenleving? Ondermijnen bedreigingen tegen bestuurders onze democratie?

>> 2Doc: Doelwit, maandag 22 februari om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Het is voor politieke ambtsdragers mogelijk een gratis woningscan aan te vragen. Neem direct contact op met het CCV, secretariaat Lokale Veiligheid, telefoon: 030 751 67 99, e-mail: vwb(at)hetccv.nl. Per 1 januari 2021 kan iedere decentrale bestuurder aanspraak maken op een tegemoetkoming van maximaal € 2.400 (inclusief btw) voor preventieve beveiligingsmaatregelen aan de woning. Lees meer over de regeling.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid