Welke bedrijven zijn vooral doelwit ransomware?
Cybercriminelen hebben het steeds vaker gemunt op telecombedrijven, overheidsorganisaties, leveranciers van ict-beveiligingsdiensten en bedrijven in de auto-industrie en productiesector. In juni was het aantal ransomware-aanvallen zelfs 10 keer hoger dan in die maand vorig jaar. Dat blijkt uit het FortiGuard Labs Global Threat Landscape Report.
Cybercriminelen zijn volgens het rapport tegenwoordig vooral uit op het verkrijgen van toegang tot bedrijfsnetwerken en het verkopen van die toegang aan derden. Uit de lijst van meest gedetecteerde malware-families, blijkt dat het aantal aanvallen met malvertising en scareware stijgt. Die vormen van malware maken gebruik van social engineering-technieken om mensen te misleiden en bang te maken.
Ontmanteling Emotet
Volgens FortiGuard Labs resulteerde de ontmanteling van Emotet in januari van dit jaar in een terugval in bedreigingsactiviteit. Emotet is een computermalwareprogramma dat was bedoeld om toegang tot externe apparaten te krijgen en gevoelige privacygegevens buit te maken. De cybercriminelen achter Emotet willen hun slachtoffers vaak afpersen. Er was nog wel activiteit, maar het aantal aanvallen was drastisch minder.
Bronnen
- Computable - Experts zien ransomware-plaag in coronatijd
- Kaspersky - Emotet: Hoe je je het beste beschermt tegen de trojan
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) biedt op het gebied van cyberveiligheid informatie en praktische tools aan ondernemers en verzorgt cybertalkshows. Ook lanceerde het onlangs een keurmerk voor pentesten. Lees er meer over in het dossier Cybercrime.