Waarschuw (groot)ouders voor hulpvraagfraude met jongerencampagne
In coronatijd doen oplichters zich regelmatig voor als vriend(in), zoon of dochter die in nood is. Via social media kanalen, zoals WhatsApp, proberen ze op slinkse wijze geld van hun slachtoffer (vaak een ouder of ander familielid) af te troggelen. Eind juni lanceerde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) daarom, in samenwerking met Scholieren.com en het ministerie van Justitie en Veiligheid, een nieuwe campagne. Jongeren worden aangemoedigd hun (groot)ouders te waarschuwen voor deze vorm van fraude.
Inhoud campagne
In het campagnefilmpje zie je hoe een oplichter zich voordoet als Jorn. Hij appt naar Jorns moeder dat hij een nieuw nummer heeft en dringend geld nodig heeft. De echte Jorn besluit de confrontatie met zijn oplichter aan te gaan en zoekt uit hoe we het beste onze ouders, opa’s en oma’s kunnen waarschuwen.
Zet deze campagnematerialen in jouw gemeente in:
- Je kunt de video embedden op je eigen website, gebruik deze link: https://www.youtube.com/watch?v=802eFuU5_K4
- Deze afbeeldingen kun je gebruiken voor social media, klik op de afbeelding voor een groter formaat:
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Inzet campagne in jouw gemeente
De campagne richt zich op jongeren (12-18 jaar) en jongvolwassenen (18-24 jaar). Zet daarom de campagnematerialen in via de social media-kanalen van jouw gemeente, maar betrek ook jongerenvertegenwoordigers, lokale sportclubs en scholen. Zij kunnen jouw berichten doorplaatsen op hun eigen kanalen.
Stijging aantal meldingen hulpvraagfraude in 2020
De Fraudehelpdesk noteerde in de eerste 4 maanden van 2020 meer meldingen van hulpvraagfraude dan in heel 2019. Ook Nederlandse banken melden 3 keer zoveel meldingen van oplichting via social media in de lockdown maanden. Wekelijks ontvangt de Fraudehelpdesk meer dan 700 meldingen van hulpvraagfraude.
Vragen over hulpvraagfraude?
Heb je een vraag over hulpvraagfraude of de campagne? Neem contact op met Mila Cassée: mila.cassee@hetccv.nl of (06) 573 18 652.