Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Veilig beleggen: herken de koers van een beleggingsfraudeur!

Nu de bankrente laag staat, lijkt beleggen een interessant alternatief. Ook wie nog weinig ervaring heeft, zoekt mogelijkheden om zijn of haar spaargeld of pensioenuitkering te vermeerderen. Maar niet alle aanbieders van beleggingsproducten zijn even betrouwbaar. Fraude ligt op de loer. De AFM en de Fraudehelpdesk waarschuwen daarom voor malafide beleggingsaanbieders.

Beleggings-oplichters gebruiken met succes allerlei argumenten en handige trucs om mensen te overtuigen op hun aanbieding in te gaan. De gedupeerden zijn vaak veel geld kwijt. Beleggingsfraude is al 2 jaar de grootste schadepost van alle meldingen bij de Fraudehelpdesk. In 2020 werd voor meer dan €13 miljoen aan beleggingsfraude gemeld, in 2018 was dit nog geen €6 miljoen. Het ging daarbij zowel om mensen die op een advertentie ingingen, als om gedupeerden die per e-mail of telefoon werden benaderd. In alle gevallen van beleggingsfraude worden prachtige rendementen beloofd, maar uiteindelijk wordt niets of weinig uitgekeerd.

De werkwijze

Fraudeurs die mensen opbellen met een voorstel wekken vaak de suggestie van een drukke, hectische kantooromgeving, waarbij in de achtergrond allerlei andere gesprekken hoorbaar zijn. Het idee met een druk en ogenschijnlijk succesvol kantoor te maken te hebben kan meehelpen het slachtoffer te overtuigen. Zo’n opzet wordt ook wel een ‘boilerroom’ genoemd. Het gaat hier om illegale aanbieders.

Andere aanbieders bieden de zogenaamde CFD’s of ‘forex’-producten aan, waarmee je kunt speculeren op de stijging of daling van een valuta- of aandelenkoers. Dit zijn complexe beleggingsproducten met veel risico. Bij veel van dit soort producten kun je in korte tijd veel geld verliezen. De drempel om hiermee te gaan handelen is heel laag, terwijl naast het risico ook de kosten vrij hoog zijn.

Hoewel de aanbieders van CFD’s in principe een legaal product aanbieden, beschouwt de AFM veel van deze partijen toch als ‘malafide’. Dit is onder meer vanwege agressieve wervingstechnieken die bepaalde aanbieders gebruiken, bijvoorbeeld het gebruik van illegale advertenties waarin BN’ers zonder hun medeweten en goedkeuring opereren. Bovendien misleiden deze malafide aanbieders hun klanten. In de telefonische ‘begeleiding’ zijn zij namelijk niet eerlijk over de risico’s en verzwijgen zij een (financieel) belang te hebben bij het verlies van de belegger. Maar liefst 8 op de 10 CFD-beleggers verliezen dan ook (veel) geld.

Laat je niet verrassen en herken de signalen van oplichting met beleggingen

  • Worden er extreem hoge rendementen (opbrengsten) beloofd of lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan kun je ervan uitgaan dat het inderdaad niet waar is.
  • Vermijd beleggingen die je niet begrijpt. Ingewikkelde beleggingsconstructies met zogenaamde hoge rendementen en een laag risico beloven weinig goeds.
  • Informeer jezelf altijd uitgebreid voordat je op een investeringsvoorstel ingaat, bijvoorbeeld door de registers van de AFM te raadplegen. Let daarbij goed op waar een aanbieder is gevestigd en onder toezicht staat. Buitenlandse ondernemingen staan doorgaans niet onder toezicht van de AFM.
  • Controleer via zoekmachines op internet of er iets bekend is over de aanbieder, de aanbieding of over de belegging.
  • Betaal geen ‘restriction fee’ of andere onduidelijke kosten aan onbekende ondernemingen.
  • Wees extra alert als bedrijven of personen vragen geld over te maken naar een buitenlandse bankrekening of via zogenaamde money transfer-kantoren.
  • Neem bij twijfel contact op met de AFM.

Bron: Fraude Helpdesk

Op de CCV-pagina Vormen van fraude worden verschillende fraudevormen toegelicht, waar burgers, bedrijven of instellingen binnen jouw gemeenten (of als gemeente zelf) slachtoffer van kunnen worden. Onder Fraudepreventie kun je suggesties vinden voor het voorkomen van fraude. Wil je meer informatie over fraude en de aanpak ervan? Neem dan contact op met CCV-adviseur, Mila Cassée: mila.cassee@hetccv.nl / 06 57 31 86 52.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid