Veel Zeeuwse ouderen opgelicht via bankpasfraude
Rechercheurs zetten sinds afgelopen voorjaar hun tanden in bijna 100 Zeeuwse oplichtingszaken, waarin vooral ouderen slachtoffer werden van bankpasfraude. Tot november was het al meer dan 250 keer raak, terwijl vorig jaar maar 50 Zeeuwen aangifte deden van dit soort oplichting. De totale schade bedraagt ruim 2 miljoen euro.
De vaste telefoon van het echtpaar uit Westdorpe rinkelt en de 78-jarige vrouw neemt op. Ze denkt een medewerker van de fraudehelpdesk van de Rabobank aan de lijn te hebben. Die meldt haar dat door een lek bij de internetprovider bij haar rekening is ingebroken.
De man noemt keurig het nummer van de rekening waar het om gaat. Of mevrouw aan de lijn wil blijven, want den medewerker is onderweg om haar bankpas op te halen en te vernietigen. Een paar uur later is de vrouw 5000 euro armer.
Nepbankmedewerker
Wat de vrouw uit Westdorpe 2 weken geleden overkwam, is dus de afgelopen maanden meer Zeeuwen overkomen. ,,We zagen steeds dezelfde werkwijze’’, vertelt Wilma Klaasse, rechercheur van het cyberteam over het onderzoek. ,,Mensen van tussen de 70 en 90 jaar worden door een nepbankmedewerker gebeld.”
"Gedupeerden worden telefonisch onder druk gezet."
Klaasse: “Gedupeerden worden telefonisch onder druk gezet. Ze moeten 2 tot 3 uur aan de lijn blijven hangen en hun mobiele telefoon uitzetten, zodat ze onbereikbaar zijn voor familie of vrienden. Intussen gaan de oplichters hun gang." Op een listige manier komen ze volgens de rechercheur achter de pincode en daarna halen ze de rekening leeg. "De slachtoffers snappen achteraf zelf niet hoe het kon gebeuren en voelen schaamte.” De politie heeft intussen circa 40 verdachten in beeld.
Bron: BNdeStem - Ruim 300 Zeeuwen dupe van bankpasfraudeurs: ‘Ik werd volledig ingepakt’
Het is belangrijk dat senioren de signalen leren herkennen van fraude en vervolgens weten wat ze moeten doen. Dit kan bijvoorbeeld via de gemeentelijke website, huis-aan-huisbladen en door het organiseren van lokale bijeenkomsten over dit onderwerp. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft hiervoor materialen ontwikkeld. Die staan in het dossier Fraude.