Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Veel moderne auto's nog gevoelig voor diefstal via keyless entry

Veel automodellen kunnen nog steeds worden gestolen via keyless entry, zo kopte het AD. Dit blijkt uit een onderzoek van ADAC, de Duitse ANWB. Bij keyless entry gaat het om auto’s die zonder fysieke sleutel kunnen worden geopend en gestart.

ADAC testte sinds 2016 meer dan 500 nieuwe auto's met keyless entry op diefstalbeveiliging. 24 van de modellen die slaagden voor de test waren uitgerust met Ultra Wide Band-technologie (UWB). UWB zorgt ervoor dat het voertuig de werkelijke afstand van de autosleutel tot de auto herkent, waardoor deze alleen start als de sleutel zich in de buurt bevindt. Daarnaast beschikten 37 geteste modellen over een bewegingssensor in de sleutel, waardoor deze na bijvoorbeeld enkele minuten stil liggen geen signaal meer uitzendt.

Hoewel de ADAC de sleutel met bewegingssensor als minder veilig wordt bestempeld, wijst Herman Dooijewaard van het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) erop dat de 'slaapsleutel' in Nederland (onder voorwaarden) een veilige beveiligingsmaatregel is. "Het is goed om te weten dat in Nederland de slaapsleutel door zowel fabrikanten als leveranciers wordt omarmd en ook als veilige maatregel is opgenomen binnen het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Ook verzekeraars accepteren de maatregel volledig, zoals dat ook bij de Ultra Wide Band handzenders het geval is. Het grootste deel van de autodiefstallen vindt plaats in de nacht en voor het huis. In die gevallen ligt de sleutel ergens stil en wordt er geen signaal uitgezonden. De slaapsleutel is dan 100% effectief."

Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging

Hoewel het aantal autodiefstallen in Nederland mede door de coronacrisis in 2021 met ruim 6% daalde, steeg de afgelopen jaren het aandeel auto’s dat werd gestolen via keyless diefstal. “Veel moderne auto's zijn helaas nog altijd gevoelig voor deze vorm van diefstal. Wij adviseren dan ook beveiliging aan met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging", zegt Rudi Welling, manager van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Een auto met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging beschikt over goedgekeurde beveiliging. Voor goede beveiliging met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging kun je langs bij een inbouwbedrijf CCV Voertuigbeveiliging. Deze bedrijven staan op hetccv.nl/vakman.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid