VAR-campagne moet mkb'ers waakzaam maken voor online criminaliteit
Ondernemen zonder internet is niet meer denkbaar. Deze toenemende afhankelijkheid van ICT maakt ondernemers kwetsbaar voor uitval en ook misbruik. De campagne 'MKB-Echt-Nep' van de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam (VAR) informeert mkb'ers in de sector verblijfsrecreatie over cyberweerbaarheid. De campagne heeft als doel ondernemers in de verblijfssector meer bewust te maken van de risico’s van cybercrime en van ransomware. Ransomware is het gijzelen van data of van een volledig systeem.
Ondernemers in de verblijfssector werken met privacygevoelige informatie
Wanneer ondernemers slachtoffer worden van ransomware heeft dit grote gevolgen voor hun onderneming en hun gasten. 1 op de 5 mkb'ers wordt slachtoffer van cybercriminaliteit. De eigenaar wordt dan gevraagd te betalen om weer toegang te krijgen. De oorzaak kan een menselijke fout zijn. Of het klikken op een malafide link. Martijn Vroom, regionaal portefeuillehouder cybercrime en burgemeester van Krimpen aan den IJssel: “Ik hoop dat deze campagne mkb'ers sterkt in hun ondernemerschap en minder slachtoffer worden van deze vormen van misdaad. We helpen hen daar graag bij.”
In het afgelopen jaar is het belang van betrouwbare en veilige ICT aangetoond
Uitval of verstoring van ICT heeft grotere gevolgen dan ooit. We zien dat veel vormen van traditionele criminaliteit de afgelopen periode zijn afgenomen maar dat cybercrime en digitale criminaliteit juist sterk toeneemt.
Ondernemers leren nep te herkennen
In de bewustwordingscampagne worden ondernemers naar de Echt-Nepwebsite geleid. Hier staat een quiz waar zij hun kennis over ransomware kunnen testen. Zo leren ze nepmails, nepadvertenties en andere nepcontent op internet te herkennen. Verder staan op de website algemene tips over hoe zij hun online veiligheid kunnen vergroten. Ook slachtoffers van cybercrime kunnen hier terecht.
Bewustwordingscampagne jonge vrouwen 2020
In maart 2020 hebben de VAR en de gemeente Rotterdam een soortgelijke awareness-campagne gelanceerd. Deze was gericht op jonge vrouwen met het doel hen weerbaarder te maken op het gebied van cybercrime en in het bijzonder phishing. Lees daar alles over in de CCV-database Lokale cyberprojecten.