Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Utrecht pakt straatintimidatie aan

De gemeente Utrecht start vandaag een campagne om straatintimidatie onder de aandacht te brengen. Het gaat hierbij om gedrag waardoor anderen zich angstig of onveilig voelen. Denk aan nafluiten, naroepen, ongewenst aanraken of vervelend achterna lopen. Burgers die last hebben van straatintimidatie worden opgeroepen dit te melden.

 

De meldingen stelt de gemeente in staat om te zien waar er intimidatie is. Daar kunnen ze dan extra maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door deze locaties op te nemen in rondes van handhaving.

Dat straatintimidatie veel voorkomt blijkt uit eerder onderzoek. 46% van de Utrechters gaf in een onderzoek uit 2019 aan in het afgelopen jaar geïntimideerd te zijn op straat.

Lokaal worden diverse acties ingezet om straatintimidatie te voorkomen, bijvoorbeeld op straat of in de eigen wijk. Rotterdam lanceerde de campagne ‘stop Pikpraat’ om seksuele straatintimidatie te voorkomen. Signalen van seksuele straatintimidatie kunnen laagdrempelig gemeld worden via De StopApp app. Op initiatief van de gemeente Arnhem kunnen bewoners hun ervaringen met seksuele intimidatie melden en, indien gewenst, ondersteuning krijgen van anti-discriminatiebureau Vizier. In Breda is samen met BO Diversity een meldpunt voor straatintimidatie opgezet. Zie ook de CCV Keuzewijzer Veilig Uitgaan.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid