Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

Het CCV werkt mee aan webinar over horrorschuren voor leden Univé

Verzekeringsmaatschappij Univé houdt woensdag 20 januari om 19.30 uur een gratis webinar speciaal voor haar leden. Het webinar heeft als titel ‘Horrorschuren; achter de schuurdeur gebeurt van alles’. Deze gaat over het voorkomen dat eigenaren van schuren slachtoffer worden van criminelen. Het webinar wordt georganiseerd door Univé Samen , Univé Noord-Nederland, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), Veiligheidsregio Drenthe, de politie en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum aanpak georganiseerde criminaliteit.

foto: Politie.nl

Alle zakelijke relaties van Univé Samen en Univé Noord-Nederland met opstalverzekering en particulieren die een bijgebouw hebben meeverzekerd, krijgen een uitnodiging voor het webinar. Het gaat om 6000 tot 8000 leden van de coöperatieve verzekeraar zonder winstoogmerk. Fred Sprengen van Univé Samen is medeinitiatiefnemer van het webinar. Het CCV wilde er meer over weten en sprak met hem. 

Wat was de aanleiding om dit webinar te organiseren? 

“Univé verkoopt niet alleen verzekeringsproducten. We organiseren ook evenementen over het voorkomen van schade. Dat doen we al langere tijd. In samenwerking met de brandweer hebben we een bijeenkomst gehouden voor agrariërs over de gevaren van gasvorming in koeienstallen. Ik zat samen met Ellard Roersema van Veiligheidsregio Drenthe te overleggen wat we nog meer konden doen. Toen kwam concreet de cocaïnewasserij in Nijeveen voorbij. Hij vertelde over de gevaren daar, zoals de enorme voorraad chemicaliën die werd aangetroffen. Een vonkje was genoeg geweest voor een felle brand.”

Wat kunnen mensen verwachten van het webinar?

“Hoe kun je zo gek zijn om mee te gaan in een cocaïnewasserij in jouw manege?! De politie en het CCV vertellen tijdens het webinar over hoe je wordt benaderd door de criminelen en hoe je ze kunt herkennen. De brandweer gaat in op de risico’s die je loopt bij bijvoorbeeld een drugslab of hennepkwekerij in jouw loods. Univé laat weten wat voor gevolgen een illegale activiteit in jouw loods heeft voor je verzekering. Deelnemers kunnen daarnaast vragen stellen. Alle leden die zijn uitgenodigd, krijgen een YouTube-video van het webinar gemaild.”

Zien jullie bij Univé een toename van het aantal horrorschuren die bij jullie zijn verzekerd?

“Ja, we hebben er helaas steeds vaker mee te maken en we willen leden graag helpen met tips om een horrorschuur te voorkomen. Wat regelmatig gebeurt, is dat klant een schuur verhuurt voor opslag en dan blijkt achteraf dat de huurder een wietplantage is begonnen. We zien dat deze vorm van criminaliteit oprukt naar het Noorden. Het zwaartepunt van de drugscriminaliteit lag in Brabant met drugslabs en veel drugsafval dat werd gedumpt. Je ziet dat het langzamerhand verschuift, mogelijk omdat de criminelen zich te veel in de gaten gehouden voelen in Brabant.”

Wat voor gevolgen heeft een horrorschuur voor de verzekerde?

“Er zijn grofweg 2 mogelijkheden. Als de criminele activiteit met medeweten van de verzekerde heeft plaatsgevonden, dan wordt in vrijwel alle gevallen de verzekering stopgezet en de relatie met de klant opgezegd. Ook komt eventuele schade dan niet in aanmerking voor een vergoeding. De verzekeraar doet in dergelijke gevallen een melding naar het Centraal Informatie Systeem van in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen. Dan wordt het heel moeilijk om nog ergens een verzekering af te sluiten. 

Ben je slachtoffer, maar kun je aantonen dat je zelf te goeder trouw bent en dat het je is overkomen, dan kan het nog steeds hele vervelende gevolgen hebben. Je moet dan bewijzen dat je er niets van wist en niet nalatig bent geweest en dat is best lastig. Als je denkt dat er criminele activiteiten in je loods plaatsvinden, dan kun je het beste snel ingrijpen. Neem dan gelijk contact op met de politie en bespreek de situatie met hen.” 

Wat raden jullie schuureigenaren aan om horrorschuren te voorkomen?

"Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat criminelen je loods huren. Spreek bijvoorbeeld in het huurcontract af dat je af en toe met de huurder door de loods mag lopen. Als iemand daar moeilijk over doet, dan is dat reden tot argwaan. Vraag om legitimatie, een KvK-nummer en laat de huur via de bank betalen. Neem nooit contant geld aan. In het webinar geven we ook tips waar je op moet letten nadat de schuur is verhuurd, zoals ramen die zijn afgeplakt, een vreemde lucht of dat er nooit iemand komt.”

Ook een webinar over horrorschuren organiseren? Neem contact op met CCV-adviseur Paul van der Weiden, paul.vanderweiden@hetccv.nl of tel. 06 13 042 073. Meer weten over dit onderwerp? Neem dan een kijkje in het webdossier Veilig Buitengebied van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid