Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Zoeken naar de aanpak van houtstook

Verbieden of beter stookgedrag? Bij een wijkgerichte aanpak helpt gemeente Helmond inwoners om overlast van houtkachels te voorkomen. Beleidsmedewerker Romy de Haan vertelt op ToeZine.nl hoe zij dit heeft aangepakt.

De gemeente Helmond zat in haar maag met de meldingen over houtstook. In het ‘Integraal nalevingsplan Fysieke Leefomgeving 2019-2022’ had houtstook weinig prioriteit, maar uit de wijken Rijpelberg en Brouwhuis kwamen relatief veel overlastmeldingen. Dus besloot Helmond tot een wijkgerichte aanpak. “De regels voor houtstook geven weinig handvatten om te handhaven”, vertelt beleidsmedewerker De Haan. “Houtstoken zelf is niet verboden.”

“We kwamen uit op een zachte aanpak”, zegt De Haan. “Dus wel langsgaan bij inwoners om de rookgasafvoer van hun kachel te controleren op het bouwbesluit. Maar niet op het moment dat ze ’s avonds gezellig bij de brandende kachel zitten. We vinden het te ver gaan om op zo’n intiem moment een toezichthouder langs te sturen. Dat bleek een verstandige beslissing, want de enige keer dat een van onze toezichthouders ‘s avonds langsging bij mensen, werd die niet bepaald met open armen ontvangen.”

Lees het interview op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid