Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Zo worden arbeidsmigranten eersterangsburgers

Veel arbeidsmigranten in Nederland zitten in een kwetsbare positie. Dat bleek vorig jaar ook weer uit de adviezen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten aan de Tweede Kamer. Voor de VNG was dit geen nieuws, maar wel een extra impuls om gemeenten te helpen de positie van arbeidsmigranten te verbeteren. Thomas Zwiers van VNG Naleving en Carlo Vankan, bestuurlijk trekker arbeidsmigranten bij VNG, leggen op ToeZine.nl uit hoe.

Uitbuiting

In Nederland werken zo’n 530.000 arbeidsmigranten. Een groot deel van hen komt uit Midden- en Oost-Europa. Ze worden vaak gezien als onruststokers die veel overlast veroorzaken. Dat terwijl het overgrote deel hard werkt in onder andere land- en tuinbouw, logistiek, voedings- en metaalindustrie en zo de economie draaiende houdt.

Tegelijkertijd wordt 40% van hen uitgebuit door malafide uitzenders, werkgevers en huisvesters. Ze wonen te klein en in onhygiënische omstandigheden, kennen hun rechten niet en werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten

Die situatie moet verbeteren, vindt het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Ze bracht hiervoor in 2020 2 adviezen uit aan de Tweede Kamer. Vooral in het tweede advies ‘Geen tweederangsburgers. Aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan’ is voor gemeenten een grote rol weggelegd. Zo moeten zij bijdragen aan huisvesting en verbeterde registratie van migranten. Ook zouden zij voor toezicht en handhaving structureel moeten samenwerken met de Inspectie SZW, de SVB, het UWV en de Belastingdienst.

Lees het artikel Zo worden arbeidsmigranten eersterangsburgers op ToeZine.nl.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid