Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Zo leert de zorg van ernstige fouten

Zorg is mensenwerk en mensen maken fouten. Soms maken zorgprofessionals zelfs zulke ernstige fouten dat het voor patiënt tot ernstige schade leidt. Hoe zorgt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ervoor dat zorgaanbieders leren van zo’n ernstige fout? Lees het in ToeZine deze week.

Zo’n ernstige fout in de zorg heet een ‘calamiteit’ en zorginstellingen moeten die melden bij de IGJ. Wanneer een calamiteit grote maatschappelijke onrust veroorzaakt, onderzoekt de inspectie zelf. Dat doet ze ook wanneer ze zorgen heeft over het lerend vermogen van een zorginstelling. Ook als een cliënt in een dwangsituatie overlijdt, neemt de IGJ de calamiteit zelf onder de loep. Maar bij het merendeel van de gevallen – 96 procent – voert de zorginstelling het onderzoek uit.

Eind vorig jaar kwam het toezicht op calamiteiten voorbij in een radio-uitzending van Argos. Onderzoeksjournalisten gingen uitgebreid in op het overlijden van een baby na een medische fout. De IGJ kiest ervoor om op deze specifieke casus niet in te gaan. Dat doet ze ook in de radio-uitzending van Argos niet. Wel deelt de inspectie graag de werkwijze, waarmee ze wil bereiken dat zorginstellingen leren van hun medische fouten.

Lees het artikel verder op ToeZine

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid