Product toegevoegd aan winkelmand
 
Terug naar nieuwsoverzicht

ToeZine: Zo kan AI ook toezichthouders zélf dienen

Voor toezichthouders is Artificial Intelligence (AI) van groeiend belang. Omdat hun ondertoezichtstaanden ermee werken, maar ook omdat zij er zélf hun toezicht mee kunnen aanscherpen. Tenminste, die kans ziet Frans Leeuw, emeritus hoogleraar Recht, Openbaar Bestuur en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek. Op ToeZine.nl zet hij uiteen hoe AI de capaciteit van toezichthouders vergroot, evaluaties verbetert en risicogericht toezicht versterkt.

Leeuw geeft aan dat er mooie voorbeelden zijn van gebruik van AI door toezichthouders. "De politie heeft bijvoorbeeld een forse afdeling die grote hoeveelheden data analyseert met hulp van AI om patronen te ontdekken om ondermijning beter aan te pakken. En de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zet AI in om databestanden te analyseren voor risicogericht toezicht. " Mooie ontwikkelingen volgens Leeuw, maar de meeste partijen zijn nog niet zo ver. "Jammer, want AI kan elke toezichthouder dienen."

Voordelen AI

Leeuw ziet AI allereerst als middel om de capaciteit van toezichthouders te verhogen. Daarnaast kan AI toezichthouders helpen bij impactevaluaties: hoe succesvol zijn interventies? Leeuw: “Nu wordt dat vaak onderzocht aan de hand van enquêtes, invullers kunnen dan wenselijk gedrag vertonen. Daarom pleit ik voor theorie-gedreven evaluatie. Dan onderzoek je de mechanismen achter het gedrag dat ondertoezichtstaanden vertonen na een interventie."

Lees het hele artikel op ToeZine.nl

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid